Putin dostal pozvánku na summit G20. Takúto odpoveď zrejme nečakali!

NETKY.SK • 27 Jún 2022, 18:27 • 2 min
Putin dostal pozvánku na summit G20. Takúto odpoveď zrejme nečakali!

MOSKVA - Na jeho stanovisko už reagovali Olaf Scholz či Ursula von der Leyenová.

slovakia

left justify in out

Šéf Kremľa Vladimir Putin sa plánuje osobne zúčastniť na novembrovom summite skupiny G20 na indonézskom ostrove Bali. Oznámil to v pondelok jeho poradca pre zahraničnú politiku Jurij Ušakov, informuje agentúra AFP. „Dostali sme oficiálnu pozvánku a reagovali sme kladne, povedali sme, že máme záujem zúčastniť sa,“ povedal novinárom Ušakov.

 

img

 

Dodal, že vzhľadom na množstvo času, ktoré ešte zvyšuje do summitu plánovaného na 15. a 16. novembra, by ešte mohlo dôjsť k zmenám, čo sa týka formy ruskej účasti. Nateraz je však podľa jeho slov plánovaná osobná Putinova účasť.

 

Možno vás zaujme: Rusi nahnevali Poliakov. Varšava to nenechá len tak!

 

AFP pripomína, že na poslednom summite skupiny G20, ktorý sa vlani v októbri konal v Ríme, sa Putin zúčastnil len prostredníctvom videospojenia.

 

Indonézia, ktorá tento rok predsedá zoskupeniu G20, vyvolala pozvaním Ruska na summit kontroverzné reakcie. S účasťou Putina na summite nesúhlasia západné krajiny na čele so Spojenými štátmi.

 

img

 

Svoju účasť napriek predpokladanej participácii Putina zatiaľ nevylúčil nemecký kancelár Olaf Scholz a napríklad ani predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová. Scholz v pondelok povedal, že o tom, či sa zúčastní, sa rozhodne až krátko „pred odchodom“. Von der Leyenová zase v nedeľu uviedla, že je dôležité povedať Putinovi do očí „čo si o ňom myslíme“.

 

Indonézsky prezident Joko Widodo už skôr informoval, že na summit pozval okrem Putina aj ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aj napriek tomu, že Ukrajina nie je členom zoskupenia G20. Widodo má okrem toho v pláne tento týždeň navštíviť Rusko aj Ukrajinu a absolvovať stretnutia s oboma lídrami.

 

Prečítajte si tiež: VIDEO: Ruské rakety zasiahli nákupné centrum. Vo vnútri bolo vyše tisíc ľudí!

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona