Ekologickejší Bitcoin? Áno, stačí zmeniť kód

NETKY.SK • 18 Apríl 2022, 11:31 • 2 min
Ekologickejší Bitcoin? Áno, stačí zmeniť kód

Po celé roky bola spotreba elektriny Bitcoinu relatívne malá. Ako sa hodnota Bitcoinu zvyšovala a čím rýchlejšie, špecializované stroje prevzali ťažobný proces, jeho spotreba elektriny raketovo vzrástla.

slovakia

left justify in out

Kampaň s názvom Zmeňte kód, nie klímu (angl. Change the Code Not the Climate) a Greenpeace USA spolu s niekoľkými skupinami bojujú za zmenu spôsobu ťažby Bitcoinov, s cieľom riešiť nadmernú uhlíkovú stopu. Webová stránka kampane Change the Code, Not the Climate.

 

img

 

Softvérový kód, ktorý Bitcoin používa – známy ako „proof of work“ (PoW) – vyžaduje použitie masívnych počítačových polí na overenie a zabezpečenie transakcií. Konkurenčná kryptomena Ethereum prechádza do iného systému – známy ako „proof of stake“ (PoS) – o ktorom verí, že zníži spotrebu energie o 99 %.

 

 

Zákaz ťažby Bitcoinu (angl. Bitcoin mining) nie je jednoznačným riešením. Keď Čína v roku 2021 zakázala tažbu Bitcoinov, takmer zo dňa na deň sa objavili nové ťažobné operácie a stali sa viac znečisťujúcimi ako kedykoľvek predtým. Zákaz ťažby Bitcoinu v jednotlivých štátoch USA alebo celej krajine by len posunul problém na iné miesto.

 

S rastúcou hodnotou a používaním kryptomien organizátori kampane tvrdia, že Bitcoin musí nasledovať alebo nájsť inú, menej energeticky náročnú metódu. „Toto je veľký problém. Čiastočne kvôli tomu, kde sa priemysel teraz nachádza, ale aj kvôli našim obavám z jeho rastu,“ povedal Michael Brune, riaditeľ kampane. USA teraz vedú svet v ťažbe kryptomien po tom, čo Čína vlani v máji spustila tvrdý zásah proti ťažbe a obchodovaniu.

 

„Uhoľné elektrárne, ktoré boli nečinné alebo sa plánovali zatvoriť, teraz oživujú a venujú sa výlučne ťažbe Bitcoinov. Jej ťažbe sa teraz venujú aj plynárne, ktoré neboli v mnohých prípadoch ekonomicky konkurencieschopné. Vidíme to v celej krajine,“ uviedol Brune.

 

„Je obzvlášť bolestivé vidieť to v elektrickom sektore, pretože to je presne miesto, kde USA dosiahli za posledné desaťročie najväčší pokrok,“ povedal. „Neexistuje spôsob, ako môžeme dosiahnuť naše klimatické ciele, ak oživujeme elektrárne na fosílne palivá.“ „Rast fosílnych palív predstihuje rast obnoviteľných zdrojov v ťažbe Bitcoinov, a to je základná výzva,“ dodal Brune.

 

img

 

Bez zmeny kódu zostane základným problémom to, že kód Bitcoinu „stimuluje maximálne využitie energie“, povedal Chris Larsen, zakladateľ a výkonný predseda krypto spoločnosti Ripple a klimatický aktivista.

 

Jedným z „scenárov nočnej mory“ je, že svet sa dostane do obnoviteľnej budúcnosti v Číne, USA a EÚ, ale krajiny bohaté na fosílne palivá prechádzajú na ťažbu Bitcoinov, aby udržali svoje operácie v prevádzke.

 

„Predstavte si, že Saudská Arábia sedí na všetkej tej rope, ktorá stojí asi ½ centa za kilowatthodinu – žiadna obnoviteľná energia sa tomu nevyrovná,“ povedal Larsen. „Ťažba Bitcoinov by mohla byť týmto nekonečným motorom na speňaženie fosílnych palív. To by bola nočná mora."

 

 

Kampaň sa spúšťa digitálnou reklamou vo Wall Street Journal, New York Times, Marketwatch, Politico, Facebook a iných miestach. Organizátori tiež podnikajú právne kroky proti navrhovaným ťažobným miestam a využívajú svoje veľké členstvo na to, aby prinútili najväčších investorov a ovplyvňovateľov Bitcoinu, aby požadovali zmenu kódu. „V tomto svete so všetkými týmito šikovnými ľuďmi musí existovať lepšie riešenie,“ povedal Larsen.

 

Možno vás zaujme: Slovenská pošta bude vyplácať dávky odídencom z Ukrajiny



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies