Prezident SR Andrej Kiska si v Bruseli prevzal významnú cenu

NETKY.SK • 19 Marec 2019, 20:43 • 2 min
Prezident SR Andrej Kiska si v Bruseli prevzal významnú cenu

BRUSEL - Angažovanosť slovenského prezidenta Andreja Kisku v boji proti prejavom rasizmu a diskriminácie a proti vytlačovaniu Rómov zo spoločnosti nezostala nepovšimnutá. Počas dnešného dňa si v Bruseli prevzal Európsku cenu za ľudské práva Sintov a Rómov.

slovakia

left justify in out

Rainer Wieland, podpredseda Európskeho parlamentu otvoril slávnosť v priestoroch Domu európskej histórie. Riaditeľka Constanze Itzelová a eurokomisárka pre spravodlivosť, ochranu spotrebiteľov a otázky rovnosti pohlaví Věra Jourová vo svojich príhovoroch poukázali najmä na pretrvávajúcu diskrimináciu voči Sintom a Rómom.

 

img

 

"V prvom rade, každé dieťa musí mať šancu," povedal prezident médiám po prevzatí ceny a už počas svojej ďakovnej reči zdôraznil dôležitosť vzdelania pre rómskych občanov, aby sa zvýšila ich šanca pri hľadaní zamestnania a zlepšenie životných podmienok.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

🙏 ĎAKUJEM, TÁTO CENA JE PRE VÁS Dnes mi v Bruseli udelili európsku cenu za angažovanosť v téme Rómov. Veľmi si to vážim, pretože som presvedčený, že o náročných témach by sa malo hovoriť nahlas, nemali by sme si pred nimi zakrývať oči a čakať, že sa vyriešia samé. Ale zároveň si myslím, že táto cena viac pomôže ľuďom, ktorí to naozaj potrebujú. Rozhodol som sa venovať celú sumu združeniu Cesta von, ktoré pomáha deťom dostať sa z bludného kruhu chudoby. Počas ceremónie som si spomenul na rómsku rodinu z Batizoviec, ktorú som navštevoval aj dávno predtým, než som sa stal prezidentom. Túto cenu by som chcel symbolicky venovať aj im. #romovia #romacommunity #slovensko #batizovce #cestavon #andrejkiska

Príspevok, ktorý zdieľa Andrej Kiska (@andrejkiska),

 

Finančnú čiastku 15 000 eur, ktorú prezident obdržal spolu s cenou, odovzdal združeniu Cesta von. Cenu od roku 2008 udeľuje Ústredná rada Sintov a Rómov v Nemecku ako ocenenie pre jednotlivcov a inštitúcie, ktoré vystupujú v prospech ochrany občianskych práv Sintov a Rómov.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies