FOTO: Najlepší džezový album získal Slovák hovoriaci iba po anglicky

NETKY.SK • 2 Máj 2019, 11:58 • 2 min
FOTO: Najlepší džezový album získal Slovák hovoriaci iba po anglicky

BRATISLAVA - Siedmy ročník prestížneho ocenenia Esprit 2018 je za nami. Slávnostné odovzdávania cien s trojkoncertom nominovaných prebehlo v utorok 30. apríla v Divadle Aréna ako súčasť celosvetovej oslavy Medzinárodného dňa jazzu. Cenu za najlepší jazzový album vydaný v roku 2018 získal gitarista a skladateľ Andreas Varady s albumom The Quest. Cenu verejnosti si prebralo zoskupenie Bratislava Hot Serenaders za album I Like That.

slovakia

left justify in out

Počas slávnostného večera predstavili naživo svoju aktuálnu tvorbu tri z nominovaných zoskupení. Na úvod sa pódia zhostilo zoskupenie Peter Korman Quintet, ktoré prinieslo čerstvú energiu nastupujúcej jazzovej generácie zásluhou originálnych kompozícii z pera lídra, skladateľa a kontrabasistu Petra Kormana.

 

 

Zdanlivo nezlučiteľné prvky folklóru, jazzu i klasickej hudby dokáže kapela Ľudové Mladistvá spojiť do jedinečne znejúcej fúzie vďaka autorským skladbám s originálnym rukopisom skladateľa a klaviristu Martina "Majla" Štefánika.

 

 

Lístok na cestovanie časom priniesol divákom v sále medzinárodne cenený orchester Bratislava Hot Serenaders. Kompozície venované slávnemu americkému kapelníkovi Jeanovi Goldkettovi preniesli celé Divadlo Aréna do noblesných nálad Zlatej éry jazzu. 

 

Víťaz Hlavnej ceny ESPRIT odbornej poroty, gitarista a skladateľ Andreas Varady, poďakoval  všetkým divákom Divadla Aréna a fanúšikom jazzu na Slovensku cez svoj video pozdrav. Cenu v podobe sošky kontrabasu z dielne slovenského akademického sochára Juraja Čuteka prebral z rúk Loire Cotler, jazzovej speváčky, pedagogičky a muzikoterapeutky z New Yorku, slovenský saxofonista a člen kapely víťaznej nahrávky Radovan Tariška.

 

Varady začal s hudbou veľmi skoro, spolu s bratom ich k hudbe viedol otec. Niekoľko rokov žili v Írsku, dnes je už svetobežníkom. Po slovensky vie iba zopár fráz. Medzi jeho veľkých fanúšikov patrí aj ikonický hudobný producent Quincy Jones. Varady v lete príde album krstiť na Slovensko.

 

 

O víťaznom albume sa v superlatívoch vyjadrili viacerí členovia odbornej poroty. "Album The Quest presvedčí ako najprofesionálnejšia produkcia – skladby, hudobný slovník, interpretácia, improvizácia, zvukový obraz, zostava repertoáru, ale aj obal a booklet, " vyjadril sa Peter Polanský, marketingový riaditeľ a dramaturg Wiener Konzerthaus.

 

"Stačilo iba pár taktov, aby človek vedel, že Andreas Varady je výnimočne nadaný jazzový gitarista s výrazným jazzovým cítením a vynikajúcou technikou. Spolu s disciplinovanou rytmikou, na základe výborných aranžmánov a skladieb nahral  CD, ktoré si zaslúži hlavnú cenu," uviedol jazzový producent a promotér z Tasmánie Viktor Zappner.

 

"Zázračné dieťa, ktorého extrémny talent si všimol aj legendárny producent Quincy Jones, dnes už "dieťaťom" nie je. Dozrel na plnohodnotného muzikanta s originálnym kompozičným rukopisom a s nesmierne bohatou inštrumentálnou kvalitou. Andreas je kozmopolita a prvý jazzový svetoobčan v modernej histórií Slovenska. A vzhľadom na jeho vek a talent je zároveň aj tou najlepšou reprezentáciou našej krajiny v zahraničí,"  poznamenal hudobný redaktor Ján Sklenár.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona