Satelitné záznamy ukazujú, že ľadovce sa topia rýchlejšie ako v minulosti

NETKY.SK • 28 Apríl 2021, 19:00 • 2 min
Satelitné záznamy ukazujú, že ľadovce sa topia rýchlejšie ako v minulosti

ALJAŠKA - Horské ľadovce vo svete sa topia omnoho rýchlejšie a ročne strácajú o 31 % viac snehu a ľadu ako pred 15 rokmi.

slovakia

left justify in out

Vyplynulo to zo satelitných meraní všetkých horských ľadovcov. Vedci tieto javy pripisujú zmene klímy spôsobenej ľuďmi. Na základe nedávno odtajnených satelitných záznamov vypočítali, že 220-tisíc horských ľadovcov na svete stráca od roku 2015 ročne viac ako 328 miliárd ton snehu a ľadu.

 

Tieto závery uverejnili v najnovšom vydaní časopisu Nature. Pre ilustráciu, spomenuté množstvo by každoročne dostalo celé Švajčiarsko pod 7,2-metrovú hladinu vody.

 

img

 

Prečítajte si tiež: Otepľovanie sa prejavilo už aj v Ázii. Ľadovce sa roztápajú rýchlejšie, ako sa predpokladalo

Podľa štúdie sa v rokoch 2015 až 2019 na svetových ľadovcoch roztopilo o 78 miliárd ton snehu a ľadu ročne viac ako v období rokov 2000 až 2004.

Až polovica „strát“ z roztápajúcich sa ľadovcov pochádza z USA a Kanady. Rýchlosť topenia ľadovcov na Aljaške podľa expertov patrí medzi „najvyššie na celej planéte“.

 

img

Podľa štúdie sa topia takmer všetky svetové ľadovce, dokonca aj tie v Tibete, ktoré boli stabilné. Rýchlosť topenia sa zvyšuje po celom svete, s výnimkou niekoľkých ľadovcov na Islande a v Škandinávii.

 

Mohlo by vás zaujímať: Alpy sa roztápajú ako kopček zmrzliny počas leta, viacerým lyžiarskym strediskám hrozí zánik



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies