Prečo Francúzska riviéra stále kradne srdcia turistom z celého sveta?

NETKY.SK • 8 Október 2023, 18:00 • 2 min
Prečo Francúzska riviéra stále kradne srdcia turistom z celého sveta?

Existuje množstvo pláží, čarokrásnych ostrovov, romantických zákutí, prírodných krás a scenérií s azúrovým morom, kde navyše dostanete dobré služby, jedlo, tie najlepšie zážitky. A predsa... Francúzska riviéra zostáva stále kráľovnou európskych letných destinácií, ktorej lesk len tak nevybledne.

slovakia

left justify in out

Keď sa povie Francúzska riviéra, alebo Azúrové pobrežie, je to ako keby ste jedným dychom povedali luxus, pôžitok, alebo najlepšia letná dovolenka. Raj pri mori, slnkom zaliate pláže, nádych nenapodobiteľnej elegancie a francúzskeho šarmu, romantika kamenných mestečiek aj neskonalá krása najväčších perál pobrežia – miest Nice a Cannes...

To všetko v sebe ukrýva neodolateľne zvodný juh Francúzska, kam sa chce aspoň raz za život vybrať každý milovník mora. Prečo Francúzsku riviéru tak milujeme, ospevujeme, zobrazujeme vo filmoch, piesňach, a vraciame sa sem znova a znova?

Je to zmes všetkého možného, čo robí južné pobrežie Francúzska takým neopakovateľným. Je tu ideálne stredomorské počasie - na Azúrovom pobreží máte viac ako 300 slnečných dní v roku, v lete si tu napriek občasným horúčavám môžete vychutnať príjemné svieže večery. (V zime sa teploty pohybujú od 5 do 14 stupňov Celzia.)

Ak máte dosť leňošenia na pláži, neustále tu prebiehajú nejaké festivaly (vrátane toho najväčšieho – filmového festivalu v Cannes, ale aj Jazz festivalu v Touloune), koncerty, kultúrne podujatia, výstavy, živá hudba na každom kroku. Alebo môžete jednoducho donekonečna nakupovať a objaviť tu juhofrancúzsky ležérny štýl.

Atraktívna je aj poloha blízko Talianska, ostrovov Korzika, Sardínia, výborná južanská stredomorská kuchyňa, nájdete tu veľa kultúrnych a historických pamiatok, prírodu, romantické dedinky aj ruch veľkomesta.

Zaujímavosťou je, že kedysi južné pobrežie bolo posiate rybárskymi dedinkami. Keď lekári z Paríža a severu krajiny začali predpisovať svojim majetnejším klientom južné pobrežie ako liek na tuberkulózu či iné dýchacie problémy, ľudia začali objavovať krásy budúcej slávnej Francúzskej riviéry. Postupne sem začali prichádzať nielen domáci, ale aj majetní anglickí aristokrati.

Už v 19. storočí tu začali vznikať kasína a hotely, boháči su tu stavali svoje honosné vily. Prírodné scenérie zmiešané s luxusnou infraštruktúrou spôsobili, že Riviéra sa stala neodolateľnou pre kráľov, cárov a šľachticov z celej Európy. V roku 1887 dostala oficiálny názov Azúrové pobrežie. V 20. storočí juh Francúzska objavili aj Američania. Začal sa tu hrať golf, džez, riviéra bola dejiskom luxusných večierkov, stále viac Azúrové pobrežie objavovali umelci (Matisse, Monet, Picasso, Scott Fitzgerald tu písal Veľkého Gatsbyho a Edith Wartonová Vek nevinnosti).

Bolo tu skrátka niečo zvláštne, čo na Francúzskej riviére všetkých priťahovalo. Niečo viac ako len krištáľovo čistá voda, palmy, očarujúce hotely záhrady. Ten pocit, atmosféra, ktorá sa skrátka nedá zažiť na žiadnom inom pobreží na svete... Relax aj umenie, luxus aj sofistikovanosť, mestskosť aj rustikálnosť, únik z každodennosti, snívanie, ilúzie...

Potom Coco Channel spopularizovala bikiny a opaľovanie a Francúzska riviéra sa stala aj centrom letnej módy. Odvážne dvojdielne plavky sa tu nosili v čase, keď inde to bolo ešte škandalózne. Od 50-tych rokov sa stala tiež útočiskom hollywoodskych hviezd, a platí to dodnes.

Francúzska riviéra je miesto, ktoré si skrátka zamilujete. Bez ohľadu na to, či ste typ športový, alebo radšej leňošíte, či milujete luxus, alebo jednoduchosť, ruch, alebo pokojný relax, kultúru, jedlo, prírodu... Tu nájdete všetko.

Ak ste plážový typ, nájdete tu doslova malé kúsky raja. Plage de la Mala v Cap d´Ail medzi Monakom a Nice sa často považuje za najkrajšiu pláž na pobreží riviéry. Ponúka úchvatný výhľad na ostrov Saint Jean Cap-Ferrat, dokonalú romantiku aj možnosti úžasného potápania v okolitých útesoch. Plage de Calanque nájdete v srdci národného parku Calanques uprostred vysokých bielych vápencových útesov. Túto kamienkovú pláž ako z rozprávky  nájdete na dne kaňonu. Miesto je ideálne aj na jazdu na kajaku.

Keď budete v Nice, určite zamierte na Plage de la Réserve, nachádza sa hneď vedľa prístavu a je asi najobľúbenejšia v meste. Zažite pravú dolce vita na juhofrancúzsky spôsob, no pozor, pripravte sa na množstvo ľudí, takže pre dobrý flek treba prísť skôr ráno, alebo až pri západe slnka.

Len čo by ste kameňom dohodili zo Saint Tropez, nájdete pláž Pampelonne v Ramatuelle, ktorá bola obľúbeným miestom aj Brigitte Bardot, ktorá ju preslávila. Pláž s jemnučkým pieskom ponúka nádherné scenérie a dokonalý relax.

V Cannes zasa neobíďte Plage du Midi, trochu bokom od ruchu známeho mesta. Ponúka jeden z najkjraších výhľadov na ostrovy Lerins a čarovnú atmosféru, no tiež vie byť poriadne rušná. Ponúka rôzne druhy športového vyžitia.

Keď sme pri športových aktivitách, na Francúzskej riviére si každý príde na svoje. Sú tu skvelé miesta na potápanie, ihriská pre milovníkov golfu, nádherné turistické trasy, môžete tu objavovať jaskyne, romantické útesy, vyskúšať kajak, surfovanie, samozrejme, k Azúrovému pobrežiu patrí aj jachtárčenie...

Juh Francúzska sa môže pýšiť aj kultúrnym bohatstvom. Nie náhodou tu žilo, alebo trávilo dovolenky mnoho svetových aj domácich umelcov. Navštívte Picassovo múzeum v Antibes, Renoirovo múzeum v Cagnes-sur-Mer, či Matissovo múzeum v Nice a mnoho ďalších. Koncerty tu máte na každom rohu, akékoľvek pouličné vystúpenie bude veľkým zážitkom. Nehovoriac o najslávnejšom filmovom festivale v Cannes.

Gastronómia Azúrového pobrežia je nielen chutná, ale aj zdravá. Je ovplyvnená neďalekým Talianskom, základom je olivový olej, veľa sa používajú provensálske bylinky, paradajky, baklažán, melón, aje samozrejme aj morské plody a ryby. Ochutnajte rybiu polievku bouillabaisse s cesnakom. bazalkou, fenyklom, pomarančovou kôrou a rôznymi druhmi rýb a morských plodov. Dajte si typické tunajšie pečivo fougasse, opäť s použitím byliniek, sušených paradajok, olív... Z dezertov skúste buchtu zo Saint Tropez, naplnenú zmesou dvoch krémov.

Ak budete mať chuť vydať sa kúsok do vnútrozemia, v blízkych kopcoch nájdete stovky utešených malých dediniek. Choďte do Vence s uzučkými stredovekými uličkami a úchvatnými výhľadmi na more. Èze je je nesmierne fotogenická: dedinka s nádherným parkom a zvyškami stredovekej pevnosti. Falicon na kopci s výhľadom na Nice, obklopený olivovníkmi a figovníkmi je kúskom azúrového raja.

Francúzska riviéra má aj svoje ostrovy. Najväčší a najbližší pobrežiu je Sainte Marguerite, s nádhernou prírodou, pokojom aj stredovekou pevnosťou. Ostrov Saint-Honorat pri Cannes je vďaka opátstvu Lérins skutočným architektonickým skvostom. Ostrov Port Cros sa nachádza v zálive Hyères, je najmenší zo všetkých. Nachádza sa na ňom 5 starých pevností, je srdcom národného námorného parku. Je to skutočná rajská záhrada.

A to sme nespomenuli hlavné atrakcie Francúzskej riviéry– Monaco, Cannes, Nice, Saint-Tropez, ktoré si zaslúžia samostatné články.

Neexistuje turista, ktorý by si na juhu Francúzska nenašiel to niečo pre seba, čo mu navždy prirastie k srdcu. Ak ste sa ešte mágiou Francúzskej riviéry nenechali opantať, naplánujte si výlet smer – najkrajšie pobrežie Európy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies