Prezident Ivan Gašparovič udeľoval pred koncom roka milosť

NETKY.SK • 20 December 2010, 08:40 • 2 min
Prezident Ivan Gašparovič udeľoval pred koncom roka milosť

Prezident Ivan Gašparovič udeľoval pred koncom roka milosť

slovakia

left justify in out

Prezident SR Ivan Gašparovič udeľoval krátko pred koncom roka individuálne milosti. Odpustiť trest sa rozhodol trom odsúdeným.
      Dvom ukrajinským štátnym príslušníkom prepáčil trest vyhostenia, na ktorý boli odsúdení ešte v roku 1995 pre trestný čin krádeže formou spolupáchateľstva. Išlo o odcudzenie motorového vozidla, pri ktorom majiteľovi vznikla škoda vo výške v súčasnosti necelých 60 eur. Z územia SR boli vyhostení a odvtedy sú evidovaní ako nežiaduce osoby. Pred týmto odsúdením nemali žiaden záznam v registri trestov.
      Keďže od uloženia trestu uplynulo už 15 rokov, teda najdlhšia možná doba na uloženie trestu vyhostenia, prezident rozhodol o odpustení. Pripojila sa k nemu aj ministerka spravodlivosti SR Lucia Žitňanská. Navyše jeden z dvojice je ženatý, má dieťa a nemôže navštevovať rodinu na Slovensku. Uložený trest mu takisto sťažuje i výkon povolania, keďže je vodičom a rozváža tovar v rámci Európy. Cez územie SR však prechádzať nesmie.
      Individuálnu prezidentskú milosť dostala aj odsúdená J.M., ktorej hlava štátu odpustila peňažný trest vo výške 331,93 eura pod podmienkou, že po dobu troch rokov nespácha úmyselný trestný čin. Spolu s manželom neopustili byt, v ktorom bývali v podnájme a urobili tak až po pridelení nájomného bytu.
      Odsúdená nezaplatila peňažný trest uložený v roku 2008 pre nepriaznivú finančnú situáciu. S nezamestnaným manželom sa starajú o tri maloleté deti a dávka v hmotnej núdzi, ktorú poberajú, im nestačí ani na úhradu nájomného. Vzorne sa starajú o deti, rodina vedie usporiadaný život a proti odsúdenej sa nevedie žiadne trestné ani priestupkové konanie. Ani v súčasnosti však nie je schopná uhradiť daný trest, preto sa prezident SR rozhodol jej žiadosti o milosť vyhovieť.
      Gašparovič okrem týchto troch individuálnych milostí udelil v októbri tohto roku ešte ďalšie. Matke maloletého syna, ktorý bojuje so zdravotnými problémami, odpustil nepodmienečný trest odňatia slobody na štyri mesiace pre prečin krádeže. Trest bol odpustený pod podmienkou, že v priebehu piatich rokov nespácha úmyselný trestný čin.
      Prezident vyhovel aj žiadosti matky o milosť pre svojho syna odsúdeného na dva roky pre podvod. Trestných skutkov sa dopustil v rokoch 1989-1990 z mladíckej nerozvážnosti. Následne opustil republiku a odvtedy žije v cudzine, kde si založil rodinu, pracuje a za 20 rokov vyrovnal všetky podlžnosti voči poškodeným, aj náhradu škody.
      Jeho matka, ktorá je už vo vysokom veku a má zdravotné problémy, by svojho syna a vnuka ešte rada videla. K žiadosti sa pripojili aj poškodení, ktorým uhradil škodu, ako aj primátor mesta, kde mal trvalé bydlisko. Gašparovič mu trest odpustil iba pod podmienkou, že v priebehu piatich rokov nespácha úmyselný trestný čin.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies