Prezident Hollande: Máme povinnosť vytvárať Európu tak, aby dávala nádej

NETKY.SK • 29 Október 2013, 17:20 • 2 min
Prezident Hollande: Máme povinnosť vytvárať Európu tak, aby dávala nádej

BRATISLAVA – Spolupráca v oblasti jadrovej energie a riešenie problému nezamestnanosti mladých sú oblasti pre veľmi úzku spoluprácu Slovenska a Francúzskej republiky. Po dnešnom Okrúhlom stole a spoločnom rokovaní sa na tom zhodli prezident Francúzskej republiky Francois Hollande a slovenský premiér Robert Fico.

slovakia

left justify in out

Fico vo svojom príhovore vyzdvihol líderskú pozíciu francúzskeho prezidenta pri presadzovaní myšlienok podpory hospodárskeho rastu a vytvárania pracovných miest pre mladých ľudí. Zdôraznil, že po opatreniach na pôde Európskej únie sa podarilo Európe prekonať najťažšie obdobie hospodárskej krízy. "Po tejto etape boja s krízou však musíme reagovať na sociálne dopady krízy a na otázky  hospodárskeho rastu," pripomenul premiér. "Po reštriktívnych opatreniach, ktoré museli prísť, musí prísť aj čas doručovania dobrých správ, ktoré sa týkajú aj rastu pracovných miest," doplnil. Predseda vlády SR uviedol, že pri presadzovaní týchto myšlienok bude mať Francúzsko v Slovensku vždy oporu. Podľa francúzskeho prezidenta je povinnosťou európskych lídrov vytvárať budúcnosť Európy tak, aby dávala nádej. "Aby bránila extrémizmu, ktorý je vo východnej i západnej Európe, extrémizmu, ktorý vychádza z frustrácie a strachu o budúcnosť a beznádeje," uviedol Hollande.

V oblasti vzájomnej spolupráce Fico pripomenul podpis nového Akčného plánu strategického partnerstva medzi oboma krajinami na roky 2013-2018, v rámci ktorého sa môže rozvíjať spolupráca v 14 oblastiach. Špeciálne menoval oblasť výroby elektrickej energie z jadra. Spomenul pritom napríklad program Allegro, ktorý sa zaoberá výskumom novej generácie bezpečných jadrových reaktorov, na ktorom sa podieľa Slovensko a ktorý má podporu Francúzska. "Vláda SR má neustály záujem o výstavbu úplne nového atómového bloku v Jaslovských Bohuniciach, tu sa teda takisto otvára možnosť spolupráce s Francúzskom ako krajinou, ktorá má v tejto oblasti výroby elektrickej energie z jadra veľké skúsenosti," povedal premiér.

Druhý projekt, ktorým sa podrobne Hollande a Fico zaoberali, bola otázka väčšej pružnosti eurofondov na podporu vytvárania pracovných miest pre mladých. "Nechceme prijať nový fond, ale spôsob, akým sa peniaze s eurofondov môžu efektívnejšie použiť pre vytváranie pracovných miest pre mladých ľudí," uviedol Hollande. "Ak dnes hrozí viacerým krajinám, že nevyčerpajú tieto zdroje, nájdime mechanizmus, ktorým sa tieto zdroje ocitnú v jednom balíku a ten sa exkluzívne použije na vytváranie pracovných miest pre mladých ľudí," doplnil Fico. Práve riešenie problémov s nezamestnanosťou mladých ľudí v EÚ bude téma novembrovej konferencie v Paríži, na ktorú prezident Hollande pozval slovenského premiéra.

Francúzsky prezident sa dnes počas svojej oficiálnej návštevy SR stretne s predsedom parlamentu Pavlom Paškom i primátorom Bratislavy Milanom Ftáčnikom. Vyvrcholením návštevy bude slávnostná večera podávaná na jeho počesť v Prezidentskom paláci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies