Prezident Gašparovič v New Yorku rokoval s generálnym tajomníkom OSN

NETKY.SK • 25 September 2012, 06:50 • 2 min
Prezident Gašparovič v New Yorku rokoval s generálnym tajomníkom OSN

Prezident Gašparovič v New Yorku rokoval s generálnym tajomníkom OSN - Politika Prezident SR Ivan Gašparovič sa dnes v sídle OSN v New Yorku stretol s generálnym tajomníkom Organizácie Spojených národov Pan Ki-munom. TASR o tom informoval hovorca preziden

slovakia

left justify in out

img

Prezident SR Ivan Gašparovič sa dnes v sídle OSN v New Yorku stretol s generálnym tajomníkom Organizácie Spojených národov Pan Ki-munom. TASR o tom informoval hovorca prezidenta SR Marek Trubač.
      Ivan Gašparovič ocenil v rozhovore víziu "Action agenda" predstavenú členským štátom na druhé funkčné obdobie generálneho tajomníka. Zdôraznil, že "Slovensko je pripravené byť aj naďalej aktívnym členom medzinárodného spoločenstva, na čele ktorého je OSN pod Vaším vedením". Slovenský prezident vyzdvihol skutočnosť, že aj naši odborníci môžu prispieť k napĺňaniu cieľov tejto medzinárodnej organizácie.
      Peter Tomka je predsedom Medzinárodného súdneho dvora v Haagu, Miloš Koterec predsedom Hospodárskej a sociálnej rady OSN (ECOSOC), Ján Kubiš osobitným predstaviteľom OSN pre Afganistan a Miroslav Jenča riadi Regionálne krízové centrum OSN pre strednú Áziu.
      Hlava štátu na rokovaní s generálnym tajomníkom OSN vyjadrila odhodlanie Slovenska naďalej pomáhať Spojeným národom pri hľadaní trvalého mierového riešenia na Cypre. "Slovenské ozbrojené zložky budú naďalej podľa potrieb organizácie plniť mandát misie UNFICYP a slovenské veľvyslanectvo v Nikózii bude poskytovať dobré služby v rámci bikomunitného dialógu cyperských politických strán," uviedol Ivan Gašparovič.
      V diskusii sa nevyhli ani vývoju situácie v Sýrii, kde sa aj napriek intenzívnemu úsiliu OSN nepodarilo ukončiť vnútorný konflikt. Ivan Gašparovič zdôraznil, že "SR podporuje od samého začiatku tvorbu globálnych, regionálnych a lokálnych kapacít v oblasti reformy bezpečnostného sektora."
      Slovenský prezident sa v newyorskom sídle OSN bilaterálne stretol aj s prezidentom Moldavskej republiky Nicolae Timoftim, s ktorým hovorili najmä o posilnení vzájomných slovensko-moldavských vzťahov. Ivan Gašparovič ocenil, že sa po zložitom vnútropolitickom vývoji v Moldavsku podarilo v marci tohto roka zvoliť prezidenta. "Verím v schopnosť proeurópskej vládnej koalície v Moldavsku udržať pozitívny reformný pokrok a naštartovaný eurointegračný proces," konštatoval slovenský prezident. Pripomenul, že SR podporuje transformačný proces v Moldavsku, ktorý by mal priniesť hmatateľné výsledky obyvateľstvu. Podľa Gašparoviča "dôležitá je implementácia a prehĺbenie reforiem v oblasti boja proti korupcii, zlepšenia podnikateľského prostredia, ako aj spravodlivosti a bezpečnosti."
      Prezident Gašparovič zdôraznil, že "SR je pripravená naďalej odovzdávať Moldavsku svoje transformačné a integračné skúsenosti a budeme podporovať proeurópske smerovanie Vašej krajiny." Moldavský prezident Timofti potvrdil záujem jeho krajiny o prehlbovanie spolupráce so Slovenskom ako aj prijímanie skúseností z integračného procesu do Európskej únie.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies