Previerky by podľa Martvoňa mali mať aj kandidáti na sudcov ÚS

NETKY.SK • 20 Máj 2014, 10:19 • 2 min
Previerky by podľa Martvoňa mali mať aj kandidáti na sudcov ÚS

BRATISLAVA - Kandidáti na sudcov ústavného súdu by sa mali podrobiť prevereniu spôsobilosti rovnako ako sudcovia klasických súdov.

slovakia

left justify in out

Navrhuje to poslanec Smeru-SD Anton Martvoň. Na previerkach spôsobilosti sudcov sa dohodli vládny Smer-SD a opozičné KDH, ktoré do parlamentu predložili ústavnú novelu o zmenách v justícii a ochrane manželstva. "Previerky by podobne ako pri bežných sudcoch robil Národný bezpečnostný úrad. Pri kandidatúre by ich potom mohol posudzovať ústavnoprávny výbor parlamentu," povedal pre agentúru SITA Martvoň. Na ústavného sudcu dnes môže kandidovať ktokoľvek s 15-ročnou právnickou praxou, ak ho na funkciu navrhne oprávnený subjekt. Sú nimi poslanci, právnické a sudcovské združenia, respektíve právnické vysoké školy. Podľa Martvoňa by sa previerkami kandidátov zabránilo možným škandálom, napríklad ako keď sa v roku 2007 prišlo na to, že ústavný sudca Juraj Horváth bol v minulosti odsúdený za krátenie dane. Horvátha, ktorého na ústavného sudcu navrhla opozičná SMK, v roku 1996 podmienečne odsúdili na pol roka za krátenie dane vo výške asi 270 000 korún. Pri kandidatúre na ústavného sudcu v roku 2002 Horváth predložil výpis z registra trestov, v ktorom mal už trest zahladený.

 

Martvoň zároveň presadzuje, aby kandidáti na ústavných sudcov museli mať aspoň minimálnu sudcovskú prax. Rovnako by sa podľa poslanca Smeru-SD o posty ústavných sudcov nemali uchádzať bývalí politici, respektíve ľudia pôsobiaci vo vysokých funkciách, do ktorých ich nominovali politické strany. "Ide o základné kritériá nezávislosti," vysvetlil Martvoň. Napríklad poslanci parlamentu môžu napadnúť zákon na ústavnom súde, ak by sa z poslanca stal ústavný sudca, môže rozhodovať o zákonoch, ktoré napadli jeho bývalí poslaneckí kolegovia. 


Člen ústavnoprávneho výboru svoje návrhy predniesol aj na zasadnutí komisie pre zmenu ústavy, pochopenie pre ne zatiaľ našiel u zástupcov súdnej moci. "Budem ešte rokovať s ministerstvom spravodlivosti," dodal Martvoň. Zároveň upozornil, že ide o jeho osobný odborný názor, keďže definitívna podoba novely ešte nebola uzavretá. 

 

Novelou ústavy o justícii a ochrane manželstva sa bude parlament zaoberať na konci májovej schôdze.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies