AKTUALIZOVANÉ: Koronavírus aktuálne. Pribudlo takmer osem tisíc prípadov

NETKY.SK • 18 December 2020, 11:18 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ: Koronavírus aktuálne. Pribudlo takmer osem tisíc prípadov

BRATISLAVA - Počet hospitalizovaných znovu dosiahol rekord. V priemere umiera 45 ľudí denne. V článku sa dozviete aj to, aké zmeny zavádza SPP kvôli koronavírusu.

slovakia

left justify in out

Incidenčná krivka ďalej prudko rastie a každým dňom dosahuje nový vrchol. Za posledných sedem dní pribudlo viac ako 36 961 nových prípadov.

 

Laboratóriá vo štvrtok vykonali 18 022 PCR testov, pričom pozitívnych bolo 3 991 vzoriek. Miera pozitivity je 22,15 % .

Bolo tiež vykonaných 47 569 antigénnych testov. Pozitívne testovaných z nich bolo 3 530. Miera pozitivity je 7,42 % . 

 

Z ochorenia sa vyliečilo 1 823 ľudí. 
Počet potvrdených úmrtí na pľúcnu formu COVID-19 vzrástol o 62 prípadov. Celkový počet je 1 440.

 

V nemocniciach je hospitalizovaných 2 412 pacientov, z nich potvrdené ochorenie má 2 197 ľudí. Na JIS je 152 pacientov, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 159 osôb. 

 

 

img

 

 

Situácia podľa jednotlivých krajov


Najhoršie je na tom opäť Trenčiansky kraj, kde sa tento víkend koná masívne dobrovoľné testovanie a sprísňujú sa opatrenia. 
Viac sa dozviete tu: Trenčín berie situáciu s koronavírusom do vlastných rúk

 

Najviac pozitívne testovaných bolo teda v Trenčianskom kraji a to až 670 prípadov.

Nasleduje Nitriansky kraj s 586 prípadmi, Bratislavský kraj zaznamenal 502 prípadov.

 

Žilinský kraj eviduje za včera rovných 500 prípadov, Banskobystrický kraj 468 a Košický kraj 463.

V Prešovskom kraji bolo zaznamenaných 427 a v Trnavskom 375 pozitívnych prípadov.

Je medzi nimi 1 804 mužov a 2 187 žien.

 

 

img

 

 

Dnešná situácia ďalej

 

Slovenský plynárenský priemysel (SPP) zatvorí od soboty 19. decembra 2020 do odvolania všetky svoje zákaznícke centrá. Zákazníci všetky svoje záležitosti vybavia bez akýchkoľvek obmedzení elektronicky.

„Rovnako, ako v uplynulých mesiacoch, bude SPP aj na prelome rokov zabezpečovať komunikáciu so svojimi zákazníkmi prostredníctvom Zákazníckej linky SPP, webchatu a elektronickej pošty,“ informoval hovorca SPP Ondrej Šebesta. 

 

AKTUALIZOVANÉ 14:35: 

„Situácia je veľmi vážna,“ povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí s tým, že musí vynechať tlačovú besedu, keďže sa nachádza v karanténe. „Chcem vám veľmi poďakovať, máte moju úctu, rešpekt, pretože viem, že ideme do zlých dní a vy budete najväčšími hrdinami v našej krajine,“ vysvetlil cez video.

 

Prihovoril sa zdravotníkom. „Žiaľ, aj členovia vlády, podľa všetkého, budú pozitívni a ja som s nimi bol v kontakte.“

 

„Vieme, že tak veľké množstvo pacientov s ochorením COVID-19 sme na našich nemocniciach ešte nemali,“ povedal minister zdravotníctva s tým, že ďakuje zdravotníkom za ich obetavú prácu. „Modlíme sa za vás, držíme vám naozaj päste, ďakujeme vám,“ dodal.

 

Krajčí sa poďakoval aj všetkým ľuďom, ktorí rešpektovali a naďalej rešpektujú všetky hygienické nariadenia a dokážu myslieť na druhých. „Pri štedrovečernom stole Slováci mávali jeden prázdny tanier,“ vysvetlil s tým, že ten bol pripravený pre núdzneho, ktorý by išiel okolo.

 

„Ja som vás chcel poprosiť, aby sme teraz to, čo máme v DNA ako Slováci, pretavili do našich skutkov,“ vysvetlil s tým, že sa musíme snažiť o zastavenie a obmedzenie šírenia vírusu. „Prosím, myslime teraz na chorých,“ dodal s tým, že musíme urobiť všetko pre to, aby ich bolo čo najmenej.

 

AKTUALIZOVANĚ 14:49:

Na tlačovej konferencii vysvetlili, že je dôležité „dosiahnuť mieru preočkovania asi na úrovni 70 percent, keď nadobudneme kolektívnu imunitu.“

 

Očkovať sa začne v nemocniciach, prvá vakcína na Slovensku by mohla byť podľa štátnej tajomníčky MZ SR Jany Ježíkovej vpichnutá 27. decembra. Teraz komunikujú s 25 nemocnicami a výhľadovo by malo ísť o možnosť v každom okresnom meste očkovať.

 

SR už uzavrelo 5 zmlúv s 5 farmaceutickými spoločnosťami. Máme takto už pripravených 17 miliónov vakcín, z ktorých tie, ktoré nevyužijeme, dáme do bazáru.

 

Prvou je spoločnosť Pfizer, ktorý dodá vakcínu ako prvý. S Pfizerom sa už v iných krajinách aj očkuje. Na SR však ešte musí prejsť tretia fáza klinického skúšania, keď sa testuje na veľkom množstve ľudí. Bude bezpečne uvedená na slovenský trh. Aj náš Štátny ústav pre kontrolu liečiv dá povolenie po tom, ako povolenie dá Európska lieková agentúra.

 

AKTUALIZOVANĚ: 15:13

 

Stabilita vakcíny je tiež jednou z otázok, ktoré odborná verejnosť rieši. 21. decembra už má byť príbalová informácia. Skladovateľnosť vakcíny pri -70 stupňov má byť jeden rok. Po nariedení môže byť pri teplote od 2 do 8 stupňov 5 dní. Informoval o tom P. Jarčuška.

 

Podľa tohto virológa sa môžu vzhľadom k tomu používať aj v odberných jednotkách. Na začiatku januára začne chodiť Pfizer a neskôr ďalšie. Jarčuška dodal, že chcú, aby dodávky vakcín boli stabilné.

 

Aj ministerstvo zdravotníctva sa prostredníctvom krátkej a výstižnej formy snažia informovať o základných otázkach vakcinácie. Blíži sa aj kampaň, v ktorej sa bude informovať o dôležitosti očkovania.

 

Niektoré nemocnice nemajú hĺbkovo mraziace boxy, preto si ich budú musieť dokúpiť.

 

AKTUALIZOVANÉ 16:58

Pavol Jarčuška tiež zdôraznil, že na Slovensku máme v súčasnosti také zlé čísla, aké doposiaľ neboli. Zdvojnásobil sa aj počet denných úmrtí.

 

AKTUALIZOVANÉ 17:02

Polícia informovala aj tom, ako sa majú občania správať počas kontrolovania. „Je veľmi dôležité komunikovať s policajtmi a vysvetliť dôvody opustenia svojho obydlia,“ vysvetlila polícia na sociálnej sieti s tým, že strážcovia zákona a poriadku si uvedomujú, že „určitý pohyb bude pretrvávať aj počas platnosti zákazu vychádzania“.

 

Dôležité je hodnoverne preukázať účel cesty, vtedy budú ústretoví. „Je nutné si uvedomiť, že obmedzenie má mať najväčší dopad na takých občanov, ktorí nerešpektujú akékoľvek opatrenie, ktorým nezáleží na tom, či vírusom nakazia svojich blízkych,“ doplnila polícia.

 

AKTUALIZOVANÉ 17:07

Strážcovia zákona a poriadku na facebooku informovali aj o nebezpečnom prípade z Nitrianskeho kraja, keď sa ich pozitívne testovaný muž pod vplyvom alkoholu snažil nakaziť. "Policajti ihneď po príchode na miesto zistili, že 33-ročný muž je značne pod vplyvom alkoholu a navyše covid pozitívny. To sa aj snažil pred prítomnými policajtmi prezentovať a popri nadávkach so slovami „bodaj by ste sa aj vy nakazili“ na nich zámerne kašľal a pľul im do tváre," vysvetlili na facebooku s tým, že bol premiestnený do nemocnice a v súčasnosti je v policajnej cele.

 

AKTUALIZOVANÉ 21:17

Aj minister obrany Jaroslav Naď práve oznámil, že je pozitívny na COVID-19. Po premiérovi Igorovi Matovičovi má ochorenie, ktoré spôsobuje nový koronavírus aj Jaroslav Naď. „Tak práve som sa dozvedel, že dnešný PCR-test preukázal moju pozitivitu. Od rána som sa necítil dobre, teraz mám vysokú teplotu, bolesť hlavy a celého tela. Čuch aj chuť zatiaľ mám,“ informoval práve na sociálnej sieti. „No čo už, teraz treba zabojovať,“ povedal s tým, že si predstavoval krajšie vianočné sviatky. Zdôraznil všetkým, aby si na seba dávali pozor.

 

Správu budeme aktualizovať.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zaleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies