Pretrvávajúce strety militantov a bezpečnostných síl v Mjanmarsku si vyžiadali najmenej 96 obetí

NETKY.SK • 28 August 2017, 06:35 • 2 min
Pretrvávajúce strety militantov a bezpečnostných síl v Mjanmarsku si vyžiadali najmenej 96 obetí

BANGKOK - Strety medzi militantmi a mjanmarskými bezpečnostnými silami, ktoré pretrvávajú od série štvrtkových útokov na policajné a hraničné stanovištia, si vyžiadali najmenej 96 obetí.

slovakia

left justify in out

Medzi mŕtvymi sú väčšinou moslimskí útočníci z etnika Rohingov. O život však podľa nej prišlo aj 12 príslušníkov bezpečnostných síl a šesť civilistov. Zástupcovia Rohingov tvrdia, že civilných obetí je oveľa viac, pretože armáda útočí na dediny. Presný počet však neuviedli.

Zástupcovia Rohingov zároveň tvrdia, že útoky na obce podnietili tamojších obyvateľov odísť do hôr, kde sa pokúšajú nájsť úkryt alebo ujsť do susedného Bangladéša. Svedkovia a utečenci na Bangladéšskej strane hranice tvrdia, že tamojšia situácia je napätá, pretože sa do krajiny snažia dostať tisícky Rohingov. Podľa niektorých svedkov bolo počuť výstrely a vidno vojenské helikoptéry, ktoré prelietavali ponad Mjanmarsko. Niekoľko stoviek Rohingov sa zaseklo na "území nikoho" medzi dvoma štátmi, po tom, ako ich bangladéšska hraničná kontrola nepustila cez hranicu. Jeden z jej členov, Manzurul Hasan Khan uviedol, že zastavili asi tisíc Rohingov. Aj napriek komplikovanej situácii sa však do Bangladéša cez noc dostalo vyše dvetisíc občanov tohto etnika.

K štvrtkovým útokom sa prihlásila militantná skupina Arakanská armáda spásy Rohingov (ARSA). Ozbrojenci súčasne zaútočili na vyše 25 miest, pričom dôvodom mala byť ochrana komunít Rohingov. Ľudia tohto etnika žijú prevažne v štáte Rakhine, kde momentálne dochádza ku stretom armády a ARSA. Vláda odmieta prijať Rohingov ako právoplatnú pôvodnú etnickú menšinu v krajine, pričom ich nazýva Bengálcami. Toto pomenovanie odráža ich pozíciu prevažne nelegálnych migrantov z Bangladéša. Mnohí Rohingovia v Mjanmarsku nemôžu dostať občianstvo a nemajú ani svoje práva.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies