Prepustený Žarnay s kolegami žiadajú odvolať riaditeľa školy

NETKY.SK • 1 September 2013, 10:00 • 2 min
Prepustený Žarnay s kolegami žiadajú odvolať riaditeľa školy

KOŠICE - Podľa ich názoru riaditeľ školy Obchodná akadémia na Polárnej v Košiciach porušuje zákony.

slovakia

left justify in out

Žiadosť o vyvodenie dôsledkov v súvislosti s porušením právomoci riaditeľa školy a poškodzovania práv pedagogických zamestnancov Obchodnej akadémie Polárna 1 v Košiciach, ako aj odvolanie riaditeľa zaslal 28. augusta na Úrad Košického samosprávneho kraja (KSK) prepustený učiteľ Obchodnej akadémie Polárna v Košiciach Oto Žarnay a ďalších päť jeho kolegov . Ako uviedol Žarnay, je to už druhá žiadosť, pretože na prvú vedenie KSK nereagovalo adekvátne. V druhej žiadosti podľa názoru Žarnaya a jeho kolegov riaditeľ školy porušil zákony, keď núti učiteľov suplovať zadarmo.

Stanovil to interný predpis školy, ktorý riaditeľ vydal v marci. Podľa predpisu, ak učiteľ supluje na predmete, na ktorý nemá kvalifikáciu, táto hodina sa mu neráta ako práca nadčas, ale len ako dozor nad žiakmi. Podľa zákona majú nárok na odmenu za zastupovanie buď preplatenie hodiny, alebo náhradné voľno. „Takýto predpis je v rozpore s platnou vyhláškou, čo nám potvrdili aj na ministerstve školstva, ako aj so Zákonníkom práce a je hrubým porušením práv zamestnancov,“ tvrdia v žiadosti učitelia. Doložil, že učitelia, ktorí nedostali zaplatené za zastupované hodiny, majú právo žiadať nevyplatené peniaze,“ povedal Žarnay. Svojich nárokov sa chcú domáhať právnou cestou. 

Oto Žarnay učil v škole 17 rokov, výpoveď dostal po tohtoročných maturitách potom, ako otvorene verejne kritizoval nehospodárne nakladanie s peniazmi školy, ktorá si objednala právne služby, pričom za ne platila mesačný paušál 550 eur. Ako výpovedný dôvod uviedli nadbytočnosť. Škola prepustila aj Milana Matejovského, ktorý sa ho zastal ako jediný, tiež pre nadbytočnosť, aj napriek tomu, že na škole zostala učiteľka s tou istou aprobáciou, ktorá je už niekoľko rokov na dôchodku 

Žarnay žiadal stiahnutie výpovede, keďže do práce nenastúpi jedna kolegyňa s tou istou aprobáciou, ktorá dala výpoveď v júli, riaditeľ ale jeho žiadosti nevyhovel a 31. augusta mu skončila výpovedná lehota. Ako uviedol, obráti sa na súd žalobou. Kauzou sa na podnet poslancov zaoberalo aj zastupiteľstvo Košického samosprávneho kraja 26. augusta a prijalo uznesenie, že všetky okolnosti a podania Ota Žarnaya preverí odborná komisia zriadená županom. 

O vyjadrenie k žiadosti na odvolanie riaditeľ obchodnej akadémie sme požiadali aj KSK. „Úrad KSK preverí jeho podanie a bude postupovať v zmysle zákona,“ uviedla hovorkyňa kraja Zuzana Bobríková.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies