PREŠOV: Minister Lipšic udelil 12 policajtom medailu za obetavosť

NETKY.SK • 9 September 2011, 19:15 • 2 min
PREŠOV: Minister Lipšic udelil 12 policajtom medailu za obetavosť

PREŠOV: Minister Lipšic udelil 12 policajtom medailu za obetavosť

slovakia

left justify in out

img

Minister vnútra Daniel Lipšic udelil medailu za obetavosť 12 policajtom z Prešovského kraja, ktorí svojím rozhodným konaním výraznou mierou prispeli k záchrane ľudského života. Ocenenie im dnes osobne na pôde Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove odovzdali premiérka Iveta Radičová a minister vnútra.
      "Chcem vám poďakovať za vaše osobné nasadenie, osobné hrdinstvo, za záchranu životov. Za to, čo možno nemáte priamo v rozkaze, ale rozhodli ste sa konať, lebo ste chceli pomôcť," uviedla v krátkom príhovore premiérka.
      Šéf rezortu vnútra zdôraznil, že policajti sa pri svojej práci dostávajú do ťažkých situácií, ktoré si vyžadujú rýchle rozhodnutie a okamžitú reakciu. Práve od správneho, rýchleho a odvážneho rozhodnutia často závisí ľudský život.
      "Vždy sa snažíme oceňovať policajtov, ktorí zachránili ľudský život, väčšinou neznámy ľudský život, lebo je to prejav veľkej obety a odvahy. Je to výkon ich práce, ale myslím si, že robia dobrý príklad aj pre svojich kolegov, pre celú spoločnosť. Preto koniec koncov políciu máme," povedal Lipšic.
      Ocenenie si dnes prišli prevziať desiati z 12 policajtov. Vzhľadom na služobné zaradenie však nie je možné zverejniť mená viac ako polovice z nich.
      Medailu za obetavosť minister udelil dvom policajtom z Pohotovostnej motorizovane jednotky PZ z Prešova, ktorí zachránili život ohrozeného dieťaťa. Koncom júla tohto roka hliadka pri preverovaní oznámenia zistila, že z bytu na 4. poschodí obytného bloku na Sídlisku Sekčov v Prešove sa ozýva detský krik. Na výzvy nik nereagoval a preto policajti vykopli dvere, vošli do bytu, kde našli matku, ktorá škrtila svoje maloleté dieťa. Hliadka okamžite agresívnu ženu spacifikovala. Napadnuté dieťa začalo upadať do bezvedomia, policajti ho udržiavali v bdelom stave a poskytovali mu prvú pomoc až do príchodu lekára.
      Ďalšiu šesticu policajtov minister vnútra ocenil za záchranu života muža, ktorý oznámil, že sa chystá spáchať samovraždu skokom z okna. V príhodnej chvíli padlo rozhodnutie, policajti vnikli do zabarikádovaného bytu, muža zaistili a odovzdali zdravotnej záchrannej službe.
      Medailu za obetavosť si dnes prevzali aj štyria policajti, ktorí zachránili život svojho kolegu. Ten omdlel počas futbalového zápasu medzi policajnými družstvami a zlyhávali mu životné funkcie. Jeho kolegovia mu poskytovali umelé dýchanie a masáž srdca až do príchodu zdravotníkov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies