Premiér si povodňovú daň rozmyslel

NETKY.SK • 23 August 2010, 07:15 • 2 min
Premiér si povodňovú daň rozmyslel

Premiér si povodňovú daň rozmyslel

slovakia

left justify in out

img

Premiér Českej republiky a predseda ODS Petr Nečas po dvoch týždňoch zásadne zmenil svoj postoj k návrhu na zavedenie tzv. povodňovej dane. Tú by v podobe dane z príjmu, prípadne formou zníženia daňovej zľavy, mali platiť všetci pracujúci občania vo výške 1200 Kč (48 eur) ročne. Nečas sa dnes v štúdiu Českej televízie od vládneho návrhu prekvapivo dištancoval.
      Predseda vlády zmenu postoja zdôvodnil tým, že nechce zvyšovať priame daňové zaťaženie občanov a peniaze na sanáciu povodňových škôd chce hľadať v rozpočte.
      Zámer vlády kritizovala opozícia a nepozdával sa ani niektorým ekonomickým expertom. Povodňová daň, ako ju vláda predstavila verejnosti 9. augusta, by mala do zvláštneho fondu priniesť ročne až 4,5 miliardy Kč (180 miliónov eur). Z týchto prostriedkov by sa hradili povodňové škody na štátnom majetku a financovali protipovodňové opatrenia.
      Zmenu postoja premiéra okamžite kritizovali koaliční partneri, predsedovia TOP 09 a Vecí verejných. Povodňová daň vznikla totiž na základe zhody koalície.
      Minister financií a podpredseda TOP 09 Miroslav Kalousek, ktorý dodatočný príjem už zarátal do pripravovaného návrhu rozpočtu na rok 2011, reagoval slovami, že zo zmeny postoja Petra Nečasa je šokovaný.
      "Musí ísť o nedorozumenie," poznamenal šéf štátnej pokladne.
      

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies