Premiér Orbán sľúbil Maďarom vybudovanie "nového morálneho systému"

NETKY.SK • 8 September 2010, 07:49 • 2 min
Premiér Orbán sľúbil Maďarom vybudovanie "nového morálneho systému"

Premiér Orbán sľúbil Maďarom vybudovanie "nového morálneho systému"

slovakia

left justify in out

img

Zákony prijaté v prvých sto dňoch vládnutia majú za cieľ položiť základy úspechov nadchádzajúcich mesiacov. Povedal to dnes v Budapešti v rámci hodnotenia prvých 100 dní svojej vlády maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý prisľúbil Maďarom vybudovanie "nového morálneho systému".
      "Budujeme politický, hospodársky a morálny systém národnej spolupráce," vyhlásil predseda maďarskej vlády na pôde budínskeho Gymnázia sv. Imricha pred pozvanými hosťami. Prvých 100 dní podľa jeho slov stačilo na to, aby vláda položila základy nového a silného Maďarska.
      Orbán opäť vo svojom prejave spomínal revolúcie. "Vieme, aké to je, keď o našom osude rozhoduje niekoľko dní. V roku 1956 bola ozbrojená revolúcia, v roku 1989 ústavná revolúcia a od roku 2010 vieme aj to, aká je dvojtretinová revolúcia," konštatoval Orbán na margo dvojtretinového víťazstva Maďarského občianskeho zväzu-Fidesz, ktorý do volieb išiel v spoločnom bloku s Kresťanskodemokratickou ľudovou stranou (KDNP).
      Podľa premiéra vláda prijala a predložila parlamentu za 100 dní 55 zákonov. Vymenoval najdôležitejšie návrhy zákonov vládnych strán -  z nich vyzdvihol zákony týkajúce sa zavedenia bankovej dane a  maximalizovania miezd v štátnej sfére, a podčiarkol aj priebeh rokovaní s Medzinárodným menovým fondom.
      Zopakoval svoj názor, podľa ktorého vo svete nešlo o zvyčajnú hospodársku krízu, ale o to, že západný svet žil v domnienke, že trh vyrieši všetko a že svetové hospodárstvo je možné vybudovať aj na špekuláciách.
      Na margo krízy Orbán ešte dodal, že mať nádej v utópiách je možné iba dočasne. "Realita si skôr či neskôr nájde svoje miesto," povedal s tým, že vytriezvenie a postavenie sa na nohy je vždy deprimujúcou úlohou.
      Premiér tiež zopakoval, že Maďarsko stojí pred veľmi ťažkými úlohami a že riešenia na existujúce problémy sa hľadajú ťažko.
      Podľa maďarského spravodajského servera origo.hu sa Orbán venoval viac hodnoteniu uplynulého obdobia a o ďalších plánoch vlády hovoril iba všeobecne, bez bližších detailov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies