Premiér Heger je pripravený zachraňovať ľudí z Afganistanu. Čo na to povie Boris Kollár?

NETKY.SK • 25 August 2021, 14:58 • 2 min
Premiér Heger je pripravený zachraňovať ľudí z Afganistanu. Čo na to povie Boris Kollár?

BRATISLAVA – Slovensko naďalej pokračuje v záchrannej akcii, ktorej cieľom je evakuovať z Afganistanu ľudí s blízkou, reálnou väzbou na Slovensko.

slovakia

left justify in out

Po stredajšom rokovaní vlády to deklarovali slovenský premiér Eduard Heger a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok.

 

Heger vysvetlil, že transport na záchranu životov by sa mal týkať desiatok osôb z viacerých skupín. "Ide o ľudí, ktorí majú trvalý pobyt na Slovensku a sú dočasne v Afganistane, tých je 16, (ďalej) približne 50 žien a detí s právom na zlúčenie rodiny, 9 štipendistov a 26 doktorandov a študentov slovenských vysokých škôl." Zdôraznil, že najťažšou časťou misie je dostať ľudí v chaose, ktorý na kábulskom lestisku vládne, do lietadla.

 

Šéf diplomacie dodal, že v hre sú dve možnosti – buď vyslať vlastný letecký špeciál, alebo pomôcť zabezpečiť transport špeciálom iných krajín.

 

"Máme na ľudí, ktorých sme spomínali, kontakt, no situácia sa neustále mení, treba povedať, že títo ľudia sa snažia akýmkoľvek spôsobom dostať z Afganistanu," povedal Ivan Korčok. Určiť počet, ktorý sa podarí evakuovať, je preto podľa Hegera predčasné.

 

Prečítajte si tiež: Boris Kollár odmieta poskytnúť azyl afganským utečencom! Hovorí, že sú neintegrovateľní

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies