Desiatky aktivistov v Číne zatkli v súvislosti so zakladaním nezávislých odborov

NETKY.SK • 23 Január 2019, 17:17 • 2 min
Desiatky aktivistov v Číne zatkli v súvislosti so zakladaním nezávislých odborov

PEKING - V snahe zabrániť zakladaniu nezávislých odborových organizácií v hlavných technologických a priemyselných centrách krajiny zadržali čínske orgány v posledných dňoch desiatky aktivistov vrátane študentov prestížnych univerzít. V stredu o tom informovala agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

Peking podľa agentúry zvolil nekompromisný postup voči akýmkoľvek snahám o zakladanie nezávislých odborových organizácií najmä v juhočínskej provincii Kuang-tung, ktorá sa stala centrom výroby špičkových technológií.

 

Kampaň za nezávislé odbory pritom okrem miestnych predákov z fabrík podporovali aj marxistické organizácie z prestížnych čínskych univerzít.

 

Mnohí študentskí lídri spájaní s týmito udalosťami boli v posledných mesiacoch zatknutí alebo zmizli. V pondelok v tejto súvislosti zadržali ďalších siedmich študentov z dvoch popredných pekinských univerzít.

 

img

 

Stalo sa tak iba niekoľko hodín po tom, ako zverejnili vyhlásenie, v ktorom obvinili políciu z toho, že prinútila inú skupinu študentov zatknutú za podporu odborárskej kampane v provincii Kuang-tung priznať sa na videu k "snahe o rozvracanie štátu".

 

Vlna nedávnych represií sa sústredila najmä na tých študentov, ktorí sú členmi tzv. Skupiny robotníckej solidarity JASIC. Tá sa stala známou po tom, ako jej členovia v roku 2018 verejne podporili snahu zamestnancov vo fabrike Jasic Technology v provincii Kuang-tung o založenie nezávislej odborovej organizácie.

 

Mesto Šen-čen, ktoré je považované za finančné centrum provincie Kuang-tung, sa od začiatku októbra 2018 stalo dejiskom viac ako desiatky štrajkov a protestných akcií, ktoré podľa agentúry AFP ešte viac posilnili obavy miestnych predstaviteľov z fenoménu nezávislých odborov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies