Diamant nie je najtvrdším minerálom! Toto objavili v Izraeli

NETKY.SK • 11 Február 2019, 11:23 • 2 min
Diamant nie je najtvrdším minerálom! Toto objavili v Izraeli

Najnovší objav v izraelskej bani možno prepíše naše doterajšie poznatky.

slovakia

left justify in out

Je všeobecne známe, že najtvrdším materiálom, aký sme doposiaľ na Zemi mali k dispozícii, bol práve diamant. Ide o minerál, ktorý je mimoriadne vzácny, preto je jeho hodnota veľmi vysoká. Budeme teraz prepisovať naše poznatky?

 

V izraelskej bani nachádzajúcej sa v údolí Zevulun neďaleko hory Mt. Carmel, sa totiž našlo niečo veľmi neobvyklé. Robotníci z útrob zeme vydolovali kameň, ktorý sa na prvý pohľad podobal na zafír alebo rubín. Odborníkom tu však niečo nesedelo, preto nález poslali na testy hustoty. A zistilo sa niečo fascinujúce. Tento záhadný minerál je tvrdší ako diamant!

 

img

 

Nový druh minerálu dostal názov Carmeltazit, resp. Carmelový zafír. Je čierny, no v priereze sa jeho odtiene pohybujú v škále modrej a zelenej, prípadne hnedej a oranžovej farby. Niečo podobné sa doposiaľ našlo iba vo vesmíre, na Zemi je to prvý nález tohto druhu, z čoho sú odborníci, pochopiteľne, nadšení.

 

img

 

Carmeltazit vznikol za špecifických podmienok, ktoré sa vytvorili v dôsledku série sopečných výbuchov. To podľa všetkého nastalo ešte v období kriedy, pričom pozostatok týchto procesov bol objavený až teraz. Takýchto vzácnych kameňov tu bolo nájdených viac, najväčší z nich mal 33 karátov. Ťažobná spoločnosť má v okolí náleziska vytipované ďalšie miesta, kde sa pokúsi o hľadanie Carmeltazitu, no nakoľko je jeho výskyt oveľa raritnejší ako v prípade diamantu, bude to zrejme dosť náročné.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies