Tretí pokus o ukončenie bojov na Náhornom Karabachu nevyšiel, prímerie vydržalo iba pár minút

NETKY.SK • 26 Október 2020, 12:16 • 2 min
Tretí pokus o ukončenie bojov na Náhornom Karabachu nevyšiel, prímerie vydržalo iba pár minút

NÁHORNÝ KARABACH - Arménsko a Azerbajdžan sa znova začali obviňovať z porušovania prímeria v odštiepeneckom regióne Náhorný Karabach.

slovakia

left justify in out

Nové prímerie, ktoré sprostredkovali Spojené štáty, začalo platiť o ôsmej ráno miestneho času, no po pár minútach začali obe strany hlásiť jeho porušenie. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

 

Prímerie dlho nevydržalo
Krátko po začatí prímeria Azerbajdžan obvinil arménske sily z ostreľovania mesta Terter a priľahlých dedín. Arménske ministerstvo obrany zase tvrdí, že azerbajdžanské delostrelectvo aj napriek prímeriu pálilo na vojenské pozície vo viacerých častiach frontovej línie.

Obe strany tiež tvrdia, že prímerie dodržiavajú. Arménsky premiér Nikol Pašinjan v príspevku na Facebooku trval na tom, že jeho krajina "naďalej prísne dodržiava režim prímeria".

 

 

Hikmet Hadžijev, hovorca azerbajdžanského prezidenta, zase vyhlásil, že sa Arménsko snaží "zachovať status quo založený na okupácii" a "azerbajdžanská strana je zdržanlivá".

 

Súvisiaci článok: Konflikt v Náhornom Karabachu sa nedá riešiť diplomatickou cestou

 

Tretí pokus o ukončenie bojov nevyšiel
Spomínané "humanitárne prímerie", ktoré v nedeľu oznámili vlády Spojených štátov amerických, Arménska a Azerbajdžanu, je tretím takýmto úsilím o upokojenie situácie od vypuknutia bojov v septembri.

 

Predošlé dve prímeria, ktoré zase sprostredkovalo Rusko, tiež nevydržali a obe strany ich začali porušovať takmer okamžite. Vo štvrtok by mali konflikt znovu prediskutovať mediátori z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), uvádza BBC.

 

 

Boje o enklávu si vyžiadali už tisícky obetí
Náhorný Karabach obývajú etnickí Arméni a Azerbajdžan stratil kontrolu nad oblasťou vo vojne začiatkom 90. rokov. Táto enkláva však zostáva medzinárodne uznávaná ako súčasť Azerbajdžanu.

 

Najnovšia séria bojov medzi Arménskom a Azerbajdžanom o Náhorný Karabach sa začala v nedeľu 27. septembra a rýchlo prerástla do rozsiahleho konfliktu.

 

V dôsledku bojov zomrelo niekoľko tisíc ľudí, pričom ostreľovanie si vyžiadalo obete aj medzi civilistami na oboch stranách. Desiatky tisíc ľudí pre konflikt utiekli zo svojich domovov.

 

Prečítajte si viac: Rezort diplomacie pošle znepriateleným stranám Náhorného Karabachu humanitárnu pomoc
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies