Premávku vlakov medzi Rakúskom a Maďarskom pozastavili pre nápor migrantov

NETKY.SK • 10 September 2015, 16:03 • 2 min
Premávku vlakov medzi Rakúskom a Maďarskom pozastavili pre nápor migrantov

VIEDEŇ/BUDAPEŠŤ - Rakúsky štátny železničný dopravca pozastavil dnes premávku vlakov medzi Rakúskom a Maďarskom pre ich "masívne preťažovanie" v súvislosti s migračnou vlnou smerom na Západ. Až do odvolania je v Rakúsku taktiež pozastavený predaj cestovných lístkov do maďarských staníc, informuje agentúra APA.

slovakia

left justify in out

Mimoriadne opatrenie sa týka vysokorýchlostných spojov Railjet medzi Viedňou a Budapešťou, ako aj medzištátnych regionálnych vlakov, uviedla APA s odvolaním sa na vyhlásenie Rakúskych spolkových železníc (ÖBB). Premávka kyvadlových vlakov medzi pohraničnou obcou Nickelsdorf a viedenským Západným nádražím zostala zachovaná, pričom dopravca pre obyvateľov prihraničného regiónu zabezpečuje tiež autobusovú dopravu ako náhradu za vypadnuté spoje.

 

Hovorkyňa Maďarských štátnych železníc (MÁV) Virág Löcseiová medzitým informovala APA o zabezpečení náhrady za zrušené vlaky do Rakúska na úseku medzi budapeštianskou Východnou stanicou a pohraničnou stanicou Hegyeshalom. Pravidelné vnútroštátne spoje na danej trati podľa nej premávajú bez zmeny.

 

Podľa údajov APA prichádza v súčasnosti do Viedne výrazne vyšší počet utečencov, ako z nej odchádza, napriek tomu však ÖBB nevypravia žiadne ďalšie mimoriadne vlaky do Nemecka, kam väčšina z nich smeruje. Hovorca železníc Michael Braun sa dnes vyjadril, že dopravca narazil na hranice svojich možností a celý dopravný systém je "úplne preťažený".

 

Utečenci môžu naďalej využívať pravidelné vlaky z Viedne do Nemecka, v ktorých je však len obmedzený počet voľných miest. Predseda vlády nemeckej spolkovej krajiny Horné Bavorsko Christoph Hillenbrand napriek tomu dnes očakáva príchod ďalších 6000 migrantov. Agentúra Reuters uviedla, že už predpoludním dosiahol prírastok 1300 osôb.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies