Preľudnený Zionský národný park zvažuje zavedenie rezervačného systému

NETKY.SK • 23 Júl 2017, 11:20 • 2 min
Preľudnený Zionský národný park zvažuje zavedenie rezervačného systému

SALT LAKE CITY - Zionský národný park v americkom štáte Utah, známy charakteristickými červenými skalami, tesnými roklinami a malebnou prírodou, by sa mal stať prvým americkým národným parkom, pred návštevou ktorého si bude potrebné vybaviť rezerváciu.

slovakia

left justify in out

Jeho predstavitelia začali tento krok zvažovať po minuloročnej sezóne, keď park navštívilo 4,3 milióna ľudí, pričom so stúpajúcim počtom návštevníkov, z ktorých drvivá väčšina sa pohybuje v parku na automobile, sa z roka na rok zvyšuje devastácia prostredia.

"Musíme s tým niečo robiť," cituje agentúra Associated Press (AP) hovorcu parku Johna Marciana. V posledných rokoch podľa neho na niektorých miestach v parku nie sú ojedinelým javom kolóny áut a preplnených autobusov, popri hlavných trasách sa množia odpadky, návštevníci ničia zeleň, spôsobujú eróziu pôdy a vyšľapali si už päťdesiat kilometrov vlastných chodníkov.

Zavedenie rezervácií by sa malo zatiaľ týkať len hlavného Zionského kaňonu, ktorý je najnavštevovanejšou časťou parku. Vedenie Zionského národného parku zvažuje, že by vstup do kaňonu povoľovalo aj návštevníkom, ktorí rezerváciu nemajú, tí by ním však mohli prejsť len autom, bez možnosti zastavenia.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies