Davida Attenborougha pasovali za rytiera Rádu sv. Michala a Juraja

NETKY.SK • 9 Jún 2022, 06:00 • 2 min
Davida Attenborougha pasovali za rytiera Rádu sv. Michala a Juraja

LONDÝN – Známeho britského prírodovedca Davida Attenborougha pasovali v stredu za rytiera Rádu svätého Michala a svätého Juraja za zásluhy o rozvoj televízneho vysielania a pri ochrane prírody. TASR správu prevzala z agentúr DPA a PA.

slovakia

left justify in out

Slávnostný akt prebehol na Windsorskom zámku, ktorý je jednou z rezidencií britskej kráľovskej rodiny. Za rytiera tohto rádu bol 96-ročný Attenborough pasovaný v najvyššom stupni Knight Grand Cross, a to následníkom britského trónu princom Charlesom, ktorý sa taktiež angažuje pri ochrane životného prostredia. Davida Attenborougha do rytierskeho stavu oficiálne povýšila kráľovná Alžbeta II. už v roku 1985. Pocta, ktorej sa mu najnovšie dostalo, je však ešte prestížnejšia, uvádza AP.

 

 

Sir David Attenborough je už držiteľom mnohých vyznamenaní, čestných titulov a ocenení. V roku 2002 ho zaradili medzi 100 najvýznamnejších Britov. Pomenovali po ňom aj niekoľko živočíšnych a rastlinných druhov. Princ Charles počas stredajšej ceremónie vo Windsore vyznamenal okrem Attenborougha aj ďalšie britské osobnosti.

 

 

Spevák rockovej kapely Snow Patrol Gary Lightbody si prevzal Rad britského impéria za prínos k hudbe a charitatívnu činnosť. Šéf britskej spravodajskej a špionážnej agentúry GCHQ Jeremy Fleming bol prijatý do Rádu svätého Michala a svätého Juraja za prínos k rozvoju zahraničných kontaktov a diplomatických služieb. Vyznamenania dostali aj herec Toby Jones, lekár Andrew Pollard a viacerí olympijskí a paralympijskí zlatí medailisti.

 

Možno vás zaujme: Krásna princezná sa zasnúbila so známym americkým šamanom



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies