Prečo sú ľudia neverní? Vedci to skúmali a objavili osem príčin, prečo dochádza k niečomu takému, ako je nevera!

NETKY.SK • 17 Jún 2023, 15:00 • 2 min
Prečo sú ľudia neverní? Vedci to skúmali a objavili osem príčin, prečo dochádza k niečomu takému, ako je nevera!

Prečo sa ľudia uchyľujú k čomusi takému ako je nevera? Podvedené ženy, ale aj zradení muži, jednoducho všetci by radi poznali príčinu, prečo ten druhý vo vzťahu vymenil stabilitu za potešenie, prečo riskoval všetko, prečo nemyslel na spôsobené zranenia, prečo zabudol na celú spoločnú minulosť a prečo si radšej vopred nepremyslel následky.

slovakia

left justify in out

Či už niektorí odpovede nájdu alebo nie, zrejme ostáva nemenná bolesť, ktorá sa ihneď po odtajnenej nevere objaví a taktiež je vždy nutné rozriešiť, či sa oplatí dávať druhé alebo tretie príležitosti, alebo bude lepšie pohnúť sa vpred a postupne sa spamätávať zo sklamaní. Je to veru zložitý problém, oveľa zložitejší, než aby sa zmestil do zopár riadkov v článkoch či v príbehoch, ale zdá sa, že ľudstvo s ním bojuje po svojom.

 

Aj vedci sa neverou zaoberali, neraz a viacerí z viacerých kútov sveta sa túžili postaviť tvárou v tvár pravde, prečo sa to vo vzťahoch deje. No a istý výskumníci z Ameriky, ktorí viedli rozhovory a spisovali štúdie, objavili osem dôvodov, pre ktoré vôbec o neverách počúvame.

 

Láska, ach, tá láska

 

Po prvé, zistili, že muži i ženy sa do iných objatí vrhajú, keď vo vzťahu vyprcháva láska. Keď oni sami už akosi menej ľúbia, alebo sa cítia nedostatočne ľúbení. Jednoducho by radi priviedli lásku späť, radi by ju opäť vnímali z každej strany, a keďže sú ochotní urobiť v takých situáciách čokoľvek, aj sa dopustia nevery. Lebo možno to opäť nájdu pri druhom, možno on či ona...

 

img

 

Pestrosť

 

Po druhé, ľudia tak akosi neradi upadajú do stereotypu, a vo vzťahu to zrejme platí dvojnásobne. Pripadajú si ako mŕtvi, chcú trochu dobrodružstva, trochu viac farieb do prítomnosti. Na základe dopytovania sa vedci objavili, že tento dôvod je častejší u mužov ako u žien.

 

Zanedbanosť

 

Po tretie, k nevere vedie i pocit zanedbanosti, a aby bolo spravodlivosti učinené zadosť, v tomto sa viac pošmykli ženy ako muži. Ony prahnú po tom, aby ich ktosi videl, aby ich slovne i skutkom uznal za krásne, aby si nepripadali neviditeľné a ľahko zabudnuteľné. Keď sa totiž zmietajú a neviditeľnosť ich máta, často upadajú do milostnej pasce, lichôtky a záujem iného muža znovu priláka úsmev a všetko sa dáva do pohybu. Rodí sa nevera.

 

Situácia

 

V štúdii sa uvádza, že k neverám dochádza aj vďaka situáciám, ktoré priam núkajú, dvere sa otvárajú, alkohol tečie hrdlom, zábava sa krúti, neviazanosť sa zdá taká opojná. Veď viete, bol večierok a pripilo sa, ten druhý zo vzťahu je dlho odcestovaný či dokonca chorý. A niekto tam vedľa, niekto atraktívny, niekto s prísľubom vzrušenia je ochotný len tak sa zahrať s ohňom.

 

img

 

Nárast

 

Po piate, k nevere sa schyľuje u istých jedincov aj preto, lebo vášnivá aféra im dáva krídla. Povedzme, napríklad, že niekto trpí nedostatkom sebaúcty a odrazu má príležitosť, aby ego trošku narástlo. Zdá sa to čudné a nedostatočné ako dôvod? Prieskum však odhalil i takúto príčinu, a bolo veľa takých, ktorí to priznali i nahlas, že vďaka nevere sa cítili niekým viac.

 

Hnev

 

Po šieste, síce to nebol najčastejší dôvod, ale, áno, aj hnev si vybojoval svoje miesto v hlavnom zozname. Možnosť pomsty, možnosť ponížiť toho druhého tak, ako on ponížil predtým. Možnosť nechať okúsiť vlastnú medicínu.

 

Záväzky

 

Po siedme, problémom môže byť, ak sa javí, že vo vzťahu chýba záväzok. Ako keby bolo všetko také voľné, žiadne sľuby, žiadna perspektíva do budúcnosti, žiadne očakávanie.

 

img

 

Túžba

 

Po ôsme, asi nikoho neprekvapí, že neveru motivuje sexuálna túžba, ktorá nie a nie pominúť, ktorá pripadá až nezvládnuteľná. On či ona neprežije, ak to neokúsi, ak nezariskuje, ak nepovie áno tej neutíchajúcej túžbe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona