Prelomte nekonečnú pascu starostí: Ako sa prestať zaujímať o to, čo si myslia ostatní

NETKY.SK • 21 November 2023, 20:43 • 2 min
Prelomte nekonečnú pascu starostí: Ako sa prestať zaujímať o to, čo si myslia ostatní

Realita je taká, že prílišné obavy z toho, čo si myslia ostatní, môže viesť k zlému duševnému zdraviu a nízkej sebaúcte . Ale ako môžeme prelomiť tento cyklus? Našťastie existujú kroky, ktoré môžeme podniknúť, aby sme sa naučili zastaviť hru s porovnávaním a strachom – a v tomto procese si vytvoriť zdravú sebaúctu.

slovakia

left justify in out

Skutočným problémom nie je technológia, ale ľudská prirodzenosť. Sme naladení na to, aby sme sa starali o to, čo si o nás myslia ostatní. Ako poznamenal rímsky stoický filozof Marcus Aurelius pred takmer 2000 rokmi: „Všetci sa milujeme viac ako iných ľudí, ale záleží nám viac na ich názore ako na našom vlastnom“, či už sú to priatelia, cudzinci alebo nepriatelia.

Našťastie existujú kroky, ktoré môžeme podniknúť, aby sme sa naučili zastaviť hru s porovnávaním a strachom – a v tomto procese si vytvoriť zdravú sebaúctu.

Prečo by vás nemalo zaujímať, čo si myslia ostatní

Nebezpečenstvo znepokojovania sa kvôli názorom ľudí na vás spočíva v detailoch toho, ako vás to núti konať a cítiť sa. Napríklad:

Môžete zažívať vnútorný stres
V blízkosti ostatných môžete pociťovať nervozitu alebo úzkosť
Môže to spôsobiť, že sa budete vyhýbať socializácii
Môžete sa dostať do depresie zo sociálnej izolácie
Vaša sebaúcta a sebavedomie budú klesať

Zamerajte sa na svoje vlastné ciele a hodnoty

Prvým krokom k tomu, aby ste sa oslobodili od toho, čo si myslia iní ľudia, je zamerať sa na svoje vlastné ciele a hodnoty. Urobte si zoznam toho, čo chcete pre seba, napríklad kariérne ciele alebo osobné túžby, ktoré máte.

Pomôže vám to sústrediť sa na to, na čom vám v živote najviac záleží, namiesto toho, aby ste sa trápili tým, čo robia iní alebo si o vás myslia. Je dôležité, aby ste sa radšej sústredili na svoju vlastnú cestu, než aby ste sa snažili potešiť všetkých okolo vás.

Identifikujte svoje spúšťače

Súčasťou prelomenia znepokojujúcej hry je uvedomenie si toho, čo je spúšťačom tohto správania. Keď identifikujeme tieto spúšťače, môžeme ich ľahšie riešiť namiesto toho, aby sme ich používali ako výhovorku, prečo naša sebahodnota pochádza z vonkajších zdrojov.

Napríklad, ak sa pristihnete, že porovnávate svoj život s niekým iným, pretože sa zdá, že majú dokonalý vzťah alebo si berú ideálne dovolenky, pripomeňte si, že porovnávate ich zovňajšok so svojím vnútrom. To znamená, že netušíte, čo sa môže diať pod povrchom života niekoho iného. Namiesto toho nahraďte negatívne myšlienky, ktoré sa o vás vynárajú, ako napríklad „nie som dosť dobrý“ alebo „nie som hoden“, za podporné myšlienky ako „robím to najlepšie, čo môžem“ alebo „som dobrý človek, taký, aký som“. 

Alebo, ak sociálne médiá vo vás vo všeobecnosti vyvolávajú pocity nedostatočnosti, skúste si dať pauzu. Detoxikácia od sociálnych médií  je skvelý spôsob, ako odstrániť spúšťače a zamerať sa na seba.

Žite podľa svojich osobných hodnôt

Na názoroch a úsudkoch iných ľudí nemusí až tak záležať, keď máte svoje hodnoty, ktoré vás vedú. Hodnoty môžu slúžiť ako vnútorný kompas, keď si nie ste istí, ako konať.

Povedzme napríklad, že si ceníte lojalitu a láskavosť a robíte všetko pre to, aby ste podľa týchto hodnôt žili. Jedného dňa sa zhovárate so skupinou priateľov. Niekto začne mať nevľúdne poznámky o inej osobe, ktorá nie je v miestnosti. Chcete sa ozvať a požiadať svojho priateľa, aby prestal šíriť škaredé klebety, ale bojíte sa, že si všetci ostatní budú myslieť, že ste príliš nervózni.

V tejto situácii je najjednoduchšie neurobiť nič. Ale ako niekto, kto si váži lojalitu a láskavosť, si uvedomujete, že ak chcete zostať verní svojim hodnotám, musíte zakročiť a pokúsiť sa zastaviť klebety. Váš záväzok voči vašim hodnotám vám môže dodať sebadôveru, ktorú potrebujete, aby ste sa prestali toľko starať o to, čo si myslia ostatní.

Skúste prestať súdiť iných ľudí

 

Keď úmyselne vypnete svoje odsudzujúce myšlienky , môže byť ľahšie uveriť, že aj iní ľudia vám dávajú výhodu nad týmito pochybnosťami.

Keď nabudúce začnete niekoho tvrdo súdiť, skúste sa zastaviť a nahradiť svoju kritiku neutrálnou alebo pozitívnou myšlienkou. Povedzme napríklad, že váš kolega má na sebe veľmi nelichotivý outfit. Pristihnete sa, ako si pomyslíte: "Wow, to naozaj nesedí na ich tvar tela!"

Túto myšlienku by ste mohli nahradiť niečím láskavým a pozitívnejším, ako napríklad: „Je dobré, že sa cítia dostatočne sebavedomo na to, aby nosili oblečenie, ktoré sa im páči, aj keď ich vkus je nezvyčajný.“

Zamerajte sa na svoje najlepšie vlastnosti a úspechy

Keď sa naučíte mať radi samého seba, možno bude jednoduchšie nestarať sa toľko o to, čo si o tebe myslia ostatní. Môže vám pomôcť zamerať sa na svoje najlepšie vlastnosti a úspechy. Dajte si pochvalu alebo malú odmenu, keď dokončíte dôležitú prácu alebo náročnú úlohu. Nespoliehajte sa na povzbudenie iných ľudí.

Kašlite na perfekcionizmus

Perfekcionistické myslenie je niekedy väčšia slabosť, než sila.

Môže to pochádzať z nedostatku dôvery vo vlastné schopnosti a potreby kontrolovať výsledky. Vzdať sa túžby byť dokonalý znamená prijať, že ste  omylní  ako každý iný človek. Zbaviť sa perfekcionizmu je prirodzený prostriedok na zmiernenie stresu. Pokiaľ ste urobili maximum, môžete sa pokojne usadiť a nechať veciam voľný priebeh.

Zdroje:

https://www.theatlantic.com/family/archive/2021/11/how-stop-caring-what-other-people-think-you/620670/

https://www.elevatecounseling.com/blog-post/breaking-the-worry-trap-how-to-stop-caring-about-what-others-think

https://socialself.com/blog/stop-caring-what-others-think/

https://www.happierhuman.com/not-care-people-think/

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies