Prejsť na výhradne obnoviteľné zdroje energie sa zaviazalo 47 krajín na konferencii v Maroku

NETKY.SK • 18 November 2016, 14:11 • 2 min
Prejsť na výhradne obnoviteľné zdroje energie sa zaviazalo 47 krajín na konferencii v Maroku

MARRAKÉŠ - Štyridsaťsedem krajín, najviac ohrozených meniacimi sa klimatickými podmienkami, sa dnes zaviazalo prejsť na výhradne obnoviteľné energetické zdroje najskôr, ako to bude možné.

slovakia

left justify in out

Spoločné vyhlásenie delegátov na záver medzinárodnej konferencie o boji proti klimatickej zmene v Maroku priniesla agentúra DPA.

 

Klimatické rokovania v Maroku boli prvými, odkedy 195 štátov sveta prijalo vlani v Paríži historickú dohodu, ktorej cieľom je udržať nárast globálnej teploty pod dvoma stupňami Celzia v porovnaní s predindustriálnym obdobím, ako aj "pokračovať v úsilí", aby tento nárast ostal pod 1,5 stupňa Celzia.

 

Krajiny, ktoré dnes prisľúbili úplné upustenie od používania fosílnych palív, patria do tzv. Fóra klimaticky zraniteľných. Zaviazali sa tiež splniť cieľ udržania nárastu teploty pod 1,5 stupňom Celzia.

Štáty rátajúce s prijatím tohto dokumentu sa podľa DPA dohodli, že "sa budú usilovať o nastolenie 100-percentnej domácej obnoviteľnej energetickej produkcie tak rýchlo, ako to bude možné". Krajiny sa tiež dohodli, že prehodnotia a upravia svoje národné plány na zníženie emisií, v súlade s plánom vlaňajšej Parížskej dohody, najneskôr do roku 2020.

 

"Dnešný záväzok členských krajín Fóra klimaticky zraniteľných, smerujúci k úplnému prechodu hospodárstva na obnoviteľné zdroje energie, je odvážnou víziou, ktorá udáva smerovanie globálnemu úsiliu o implementáciu Parížskej dohody a k ešte rýchlejšiemu vyriešeniu klimatickej krízy," uviedol v tejto súvislosti vo vyhlásení americký viceprezident Al Gore.

 

Iniciatívu uvítal tiež eurokomisár pre oblasť klímy a energetiky Miguel Arias Caňete, podľa ktorého poukazuje na morálne vodcovstvo.

 

Konferencia v Marrákeši s názvom COP22 sa zameriavala na vypracovanie detailov jednotlivých cieľov, ktoré boli stanovené vlani v decembri v Paríži. Tam jednotlivé krajiny oznámili sľuby, že znížia svoje emisie tzv. skleníkových plynov.

 

K týmto prediskutovávaným detailom patrila napríklad kontrola, či krajiny pokračujú v plnení sľubov o znižovaní emisií, ďalej určenie konkrétnych časových rámcov, a tiež zabezpečenie toho, aby bolo každý rok dostupných 100 miliárd dolárov na pomoc krajinám, ktoré sa už musia vyrovnávať s klimatickými zmenami.

 

Rozhovory nazývané COP22, čo je skratka pre 22. zasadnutie konferencie zmluvných strán UNFCCC (Rámcového dohovoru OSN o zmene klímy), prilákali vyše 30.000 účastníkov vrátane 45 hláv štátov a 32 premiérov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies