Brazílsky prezident chce privatizovať pôdu v pralese

NETKY.SK • 22 Máj 2020, 16:35 • 2 min
Brazílsky prezident chce privatizovať pôdu v pralese

Brazílsky Kongres rokuje v týchto dňoch o návrhu zákona, ktorý by umožnil privatizáciu takmer 65 miliónov hektárov Amazonského dažďového pralesa. Uvádza to internetová stránka Poslaneckej snemovne (dolnej komory Kongresu).

slovakia

left justify in out

Zákon presadzuje prezident Jair Bolsonaro

Návrh zákona nadväzuje na predbežné opatrenie, ktorého platnosť vypršala v utorok 19. mája po tom, čo Poslanecká snemovňa dvakrát odložila hlasovanie o jeho predĺžení.

Proti tejto právnej norme sa postavili neziskové organizácie i takmer 40 obchodných reťazcov, ktoré varovali brazílsku vládu pred bojkotom miestnych produktov v prípade, že zákon prejde Kongresom. Zákon, naopak, presadzuje prezident Jair Bolsonaro a  poľnohospodárska loby.

 

Môže dojsť k ohrozeniu ekosystémov

Podľa neziskovej organizácie Greenpeace by zákon legitimizoval snahu "zločincov" získať pôdu v dažďovom pralese, ktorá v súčasnosti patrí štátu. To ohrozí stabilitu miestnych ekosystémov a môže viesť k ich zničeniu. Už dnes si podľa Greenpeace mnohé ťažobné spoločnosti a farmári Bolsonarovu snahu presadiť tento zákon vyložili ako oprávnenie nelegálne zaberať pôdu.

 

img

Jair Bolsonaro

 

Miera odlesňovania sa zvyšuje

Brazílska vesmírna agentúra INPE zaznamenala v prvých štyroch mesiacoch roku 2020 zhruba 60% nárast odlesňovania v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2019. Osadníci v Amazonskom dažďovom pralese si dlhodobo nárokujú štátnu pôdu a odlesňujú ju aj bez povolenia štátu, ktorý ich nie je schopný efektívne sankcionovať. Podporovatelia zákona argumentujú, že v prípade jeho schválenia sa zvýši vymožiteľnosť zákonov ochrany životného prostredia a obmedzí sa odlesňovanie.

 

Operácia "Zelená Brazília 2"

Brazílska vláda sa s odlesňovaním snaží bojovať napríklad operáciou Zelená Brazília 2, ktorá sa začala v polovici mája. Celkovo je do nej zapojených viac ako 3800 vojakov, 110 armádnych vozidiel, 20 plavidiel a 12 lietadiel, ktoré majú za úlohu preverovať podozrenia z protizákonnej prepravy, falšovania virtuálnych kreditov, nezákonnej ťažby, nezákonného balenia a skladovania dreva, ako aj z úmyselného vydávania falošnej dokumentácie a nákladných sprievodných listov, uvádza tlačová správa viceprezidentskej kancelárie.

 

img

Proti rozhodnutiam prezidenta často v Brazílii protestujú

 

Budúcnosť pralesa závisí od legislatívy

Podľa Greenpeace však budúcnosť Amazonského pralesa, jeho domorodých komunít a biodiverzity závisí práve od navrhovanej legislatívy. Organizácia varuje, že v prípade pokračujúceho odlesňovania Amazonský dažďový prales nebude už o menej než 20 rokov schopný sám vytvárať dostatok zrážok, aby sa miestny ekosystém udržal pri živote.

 

img

 

Viac o pralese, požiaroch v ňom a rozhodnutiach Bolsonara sa dozviete v článkoch "Amazonský dažďový prales môže do dvoch rokov začať kolabovať" a "Život v krajine, ktorú ovládol oheň" a pod hashtagom #amazonskyprales #brazilia

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies