Peter Pellegrini vyzval premiéra, aby zvolal Bezpečnostnú radu!

NETKY.SK • 14 September 2021, 14:14 • 2 min
Peter Pellegrini vyzval premiéra, aby zvolal Bezpečnostnú radu!

BRATISLAVA - Bezpečnostná rada štátu by sa podľa Petra Pellegriniho neho mala venovať situácii v bezpečnostných zložkách.

slovakia

left justify in out

Pellegrini vyzval premiéra, aby urýchlene po odchode pápeža Františka zvolal Bezpečnostnú radu štátu. Venovať by sa mala situácii v bezpečnostných zložkách. Prezidentka Zuzana Čaputová by mala podľa Pellegriniho potom iniciovať stretnutie troch najvyšších ústavných činiteľov a predseda Národnej SR Boris Kollár by mal zvolať schôdzu, kde by mali o záveroch informovať poslancov.

 

Pellegrini poznamenal, že ak premiér vedel konať a zvolať k situácii stretnutie predstaviteľov štátu v budove Slovenskej informačnej služby, mal by vedieť využiť aj legálne právomoci a zvolať Bezpečnostnú radu. "Ako predseda vlády v akejkoľvek inej krajine má konať. To znamená nerobiť pokútne stretnutia v podivnom zložení, ale použiť orgán na to určený."

 

Prečítajte si tiež: Pellegrini má problém s kontrolórmi. Nepozdáva sa im míňanie vládnych rezerv

 

Poznamenal, že premiér sa nemôže zbaviť politickej zodpovednosti, pretože je zodpovedný za ministrov a nominuje šéfa SIS. Heger mal podľa neho už dávno odvolať ministra vnútra Romana Mikulca.

 

Možno vás zaujme: AKTUALIZOVANÉ: V putách skončil šéf Úradu inšpekčnej služby Scholz. Mikulec záťah spochybnil!

 

Pellegrini tvrdí, že existuje dostatok legálne získaných dôkazov a zvukových nahrávok, ktoré potvrdzujú závažnosť situácie. Zatiaľ vraj hovorí len o kuloárnych rečiach o drastickom obsahu zvukových nahrávok. Naznačil, že by na nich mali niektorí vyšetrovatelia rozprávať o tom, čo idú ktorému svedkovi či zadržanému urobiť, aby vypovedal. Ak sa tieto informácie potvrdia a vyjdú na povrch, obáva sa, ako bude verejnosť vnímať policajtov.

 

Súvisiaci článok: AKTUALIZÁCIA: Peter Kovařík nevie, prečo inšpekcia zaistila vyšetrovateľov NAKA

 

V súvislosti s výzvou prezidentke na zvolanie stretnutia najvyšších ústavných činiteľov poznamenal, že práve prezident krajiny by mal v ťažkých časoch prevziať iniciatívu a robiť poriadky aj s predsedom vlády a parlamentu. "Hoci nie zákonne, pretože na to prezident nemá právomoci, ale morálnou autoritou to vie urobiť kedykoľvek." 

 

Zároveň apeloval na prezidentku, aby zbavila funkcie svojho poradcu Petra Kubinu, ktorý podľa jeho slov ako advokát zastupuje i osoby zadržané pri pondelkovom zásahu Úradu inšpekčnej služby. Pýta sa, či sa hlava štátu cíti komfortne v tejto situácii, či to považuje za normálne a či sa bude cítiť nestranná v takejto situácii.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies