Predvolebné nepokoje v Bangladéši pokračovali aj dnes

NETKY.SK • 4 Január 2014, 18:06 • 2 min
Predvolebné nepokoje v Bangladéši pokračovali aj dnes

DHÁKA - V krajine sa budú v nedeľu konať parlamentné voľby, opozícia ich však bojkotuje.

slovakia

left justify in out

Nepokojná situácia pokračuje v Bangladéši aj deň pred nedeľňajšími parlamentnými voľbami, ktoré chce opozícia bojkotovať. Predvolebné protivládne protesty trvajú niekoľko mesiacov a vyžiadali si už asi 500 mŕtvych. V sobotu bolo v krajine zničených množstvo volebných miestností a neznámi páchatelia podpálili vlak. Od soboty tiež prebieha 48-hodinový generálny štrajk, ktorý zvolala opozícia. Pokračujú blokády ciest, železníc a plavebných trás. Bangladéš pred voľbami zažíva najkrvavejšie obdobie od vyhlásenia nezávislosti v roku 1971. Vláda nasadila po celej krajine asi 50 000 vojakov a polícia už zadržala vyše 1200 opozičných aktivistov.

Opozičná Bangladéšska národná strana (BNP) a 20 ďalších politických zoskupení ohlásili bojkot po tom, ako premiérka Hasína Vadžidová odmietla ich požiadavku, aby sa hlasovanie naplánované na nedeľu konalo až po vymenovaní nestrannej úradníckej vlády. Opozícia sa totiž obáva, že terajšie vedenie voľby zmanipuluje. Vodkyňa opozície a expremiérka Chálida Zijáová potvrdila, že dosluhujúca vláda ju zadržiava domácom väzení.

Sobotu poznamenali strety medzi prívržencami opozície a vládnej strany Bangladéšska ľudová liga, pri ktorých zahynul jeden opozičný aktivista. Protestujúci vnikli do volebných miestností a vyše sto z nich podpálili. Volebná komisia už však oznámila, že tieto incidenty priebeh volieb nenarušia. Ďalší demonštranti zas vhodili zápalnú fľašu cez okno do vlaku v severnom meste Natore, pričom zranenia utrpelo šesť pasažierov. Oheň sa podarilo rýchlo uhasiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies