Predvianočné testovanie antigénovými testami sa uskutoční aj v Čechách. Babiš verí, že ľudia prejavia záujem

NETKY.SK • 24 November 2020, 18:27 • 2 min
Predvianočné testovanie antigénovými testami sa uskutoční aj v Čechách. Babiš verí, že ľudia prejavia záujem

PRAHA - Český premiér Andrej Babiš chce, aby sa ľudia mohli pred Vianocami zadarmo otestovať antigénovými testami na ochorenie COVID-19.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa Babiša je nutné, aby české ministerstvo zdravotníctva čo najskôr predložilo plán antigénového testovania. Informáciu priniesol portál Novinky.cz. Išlo by pritom o podobný model plošného testovania, aký sa na Slovensku uskutočnil v priebehu uplnynulého víkendu. Ľudia by tak mohli využiť dobrovoľné pretestovanie antigénovým testom, aby sa uistili, že počas vianočných sviatkov nemôžu novým koronavírusom nakaziť nikoho so svojich blízkych.  

 

"Bol by som veľmi rád, aby sme umožnili všetkým občanom aspoň týždeň či desať dní pred Vianocami sa nechať dobrovoľne a zadarmo testovať antigénovými testami," povedal Babiš v utorok na veliteľskom zhromaždení armády. 

 

img

 

Zároveň dodal, že predpokladom je, aby sa Česká republika dostala do tretieho stupňa v rámci protiepidemického systému a ľudia sa mohli viac stretávať.

 

"Bola by to dobrá vec, bolo by to efektívne," skonštatoval predseda českej vlády. Tiež zdôraznil, že antigénové testovanie je oveľa lacnejšie ako testovanie PCR testami. Premiér sa domnieva, že ľudia prejavia záujem a na predvianočnom testovaní sa zúčastnia. Celú akciu by malo pripraviť ministerstvo zdravotníctva za účasti armády. 

 

img

 

V Česku za pondelok pribudlo 4377 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čo naznačuje spomalenie šírenia nákazy. Zároveň v krajine ochoreniu podľahlo 62 pacientov. Celkový počet úmrtí na komplikácie spôsobené ochorením COVID-19 sa od vypuknutia pandémie zvýšil na 7360. Česko momentálne eviduje 496 638 potvrdených a 83 296 aktívnych prípadov nákazy. Z ochorenia COVID-19 sa tam doteraz vyliečilo 405 982 osôb.

 

Prečítajte si tiež: Od pondelka platí prísnejší režim na hraniciach. Polícia bude kontrolovať dodržiavanie nových pravidiel



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies