Predvianočná katastrofa: Veľkú Britániu zasiahne ďalšia víchrica!

NETKY.SK • 23 December 2013, 06:49 • 2 min
Predvianočná katastrofa: Veľkú Britániu zasiahne ďalšia víchrica!

LONDÝN - Výdatný dážď a silný vietor dnes potrápi niektorí časti Spojeného kráľovstva. Britský meteorologický úrad (Met Office) preto vydal žltý stupeň výstrahy pred dažďom pre Wales, východ Anglicka, juhozápad Anglicka a Londýn, ako aj pre juhovýchod krajiny, ktorý platí od 08.00 h SEČ do utorka 10.00 h SEČ, informovala televízia BBC.

slovakia

left justify in out

Očakáva sa, že vietor so silou víchrice až orkánu spôsobí problémy v železničnej i cestnej doprave. V londýnskom Hyde Parku bude dnes preventívne uzatvorená atrakcia Winter Wonderland (Zimná krajina divov).

Meteorológovia očakávajú, že silný vietor a dážď prídu do Veľkej Británie od juhozápadu skoro ráno. Na pobreží, najmä pozdĺž Lamanšského prielivu, môžu nárazy vetra dosiahnuť miestami rýchlosť 96-113 km/h. Na severozápade krajiny nie sú vylúčené nárazy okolo 145 km/h.

Búrlivé počasie by sa malo prechodne upokojiť na 1. a 2. sviatok vianočný, avšak už v piatok sa podmienky opäť zhoršia. Vo Walese, regióne Midlands a južných okresoch Anglicka sa očakáva 20-40 mm dažďových zrážok. Dnešné dažde môžu spôsobiť lokálne záplavy tam, keď je pôda už nasýtená vodou.

Príčinou prudkého zhoršenia počasia v Británii je na Európu a jej okolie nezvyčajne hlboká tlaková níž pomenovaná Dirk. Podľa modelov má tlak v jej centre v utorok na poludnie miestneho času klesnúť až na hodnotu 928 hPa. Níž bude v sprievode veľmi silného vetra postupovať ďalej ponad Nórske more na sever, pričom po prechode nad Britskými ostrovmi zasiahne aj Francúzsko, štáty Beneluxu, pobrežné oblasti Nemecka, Dánsko alebo Nórsko. Prejaví sa aj v Česku a na Slovensku, a to zosilnením vetra najmä na horách.

Spojené kráľovstvo a časti západnej a severnej Európy potrápila už začiatkom decembra víchrica Xaver, sprevádzaná nárazovým vetrom s rýchlosťou viac ako 160 km/h. Po víchrici Dirk si Británia nadlho nevydýchne, pretože už 26. decembra začne podľa modelov vznikať v Atlantiku ďalšia tlaková níž, ktorá zasiahne Britské ostrovy o dva dni neskôr.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies