Predstavitelia EÚ sa dohodli na vytvorení spoločnej hraničnej a pobrežnej stráže

NETKY.SK • 22 Jún 2016, 16:22 • 2 min
Predstavitelia EÚ sa dohodli na vytvorení spoločnej hraničnej a pobrežnej stráže

BRUSEL - Predstavitelia Európskej únie sa dohodli na vytvorení spoločnej hraničnej a pobrežnej stráže, ktorá by mala pomôcť lepšie zvládať nápor migrantov, ktorých do krajín EÚ v minulom roku prišlo vyše milióna.

slovakia

left justify in out

Holandský minister pre migráciu Klaas Dijkhoff dnes podľa agentúry AP povedal, že pomocou tohto opatrenia "budeme mať väčšiu kontrolu nad prúdením migrantov a budeme môcť zabezpečiť väčšiu bezpečnosť pre našich občanov".

 

Zástupcovia členských štátov EÚ sa dohodli s poslancami Európskeho parlamentu ešte v pondelok večer na tom, že ich spoločná hraničná a pobrežná stráž sa vytvorí z pohraničnej agentúry Frontex; bude však mať väčšie právomoci. Bude napríklad zohrávať väčšiu úlohu pri vracaní migrantov, ktorí právo na pobyt v EÚ nezískajú.

 

Dohodu teraz musí odsúhlasiť EP a tiež jednotlivé členské štáty EÚ, čo by však malo byť už len formalitou, spresňuje agentúra DPA.

 

Nová stráž bude posudzovať aj schopnosť jednotlivých štátov kontrolovať svoje hranice a ponúkať im pomoc v prípade vysokého náporu migrantov či iných mimoriadnych situácií.

 

Poslednou možnosť bude tiež zavedenie hraničných kontrol v rámci schengenského priestoru, na ktorých sa budú môcť dohodnúť krajiny patriace do Schengenu v prípade, že niektorý štát nebude s uvedenou strážou spolupracovať.

 

EÚ dúfa, že zavedením spoločnej pohraničnej a pobrežnej stráže sa jej podarí posilniť svoje vonkajšie hranice a tiež zabezpečiť dobré fungovanie v rámci schengenského priestoru.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies