Chcela byť ako ona, až kým ju Boh neprekvapil

NETKY.SK • 23 Jún 2020, 07:03 • 2 min
Chcela byť ako ona, až kým ju Boh neprekvapil

Kým mám byť a ako zariadiť, aby som naplnil potenciál, čo do mňa Boh vložil - pýta sa z času na čas každý človek.

slovakia

left justify in out

Udusí sa
Je to jedna z najkľúčovejších otázok, aké si kto kedy môže klásť, a kým sa na ňu neodpovie, vždy nakoniec bude prevládať zmätok, nespokojnosť a neschopnosť niekam sa zaradiť. Život je však natoľko nepredvídateľný, že väčšinou niečím prekvapí, pričom sa netrápi tým, či je prekvapenie dobré alebo, naopak, nepríjemné a nanajvýš nechcené. Vždy je čosi, čo sa tvári, že potrebuje neodkladné riešenie. Platí sa účet, živí sa rodina, živorí sa v práci. A nadväzovanie vzťahov? Ach, tak to je rovnako strašidelné tak v útlom veku, ako aj v dospelosti a zdá sa, že z toho kruhu odchádzaní a prichádzaní, sa nedá vymotať.


Hľadanie odpovede na otázku, kým som, sa teda udusí a poskytne sa aspoň aká-taká náplasť. Začne sa napodobňovať niekto iný.

 

img

 

Tak trochu iná žena
Ona bola vždy iná. Bývala nesmierne dominantná, nie práve najjemnejšia a mala svojské spôsoby. Nemala v obľube len záležitosti týkajúce sa žien, nešla sa pretrhnúť pri nosení šiat. Boh ju obdaril službou, zavolal ju, aby vykladala Bibliu. Už aj to bolo pre niekoho nevhodné, v období, v ktorom započala toto dielo, žena priveľmi nevystupovala. Kazateľ mal výlučne mužskú podobu, a preto sa na jej plece zosypala nejedna výčitka.


„Nepatrí sa to, si predsa žena," tak znela všeobecná mienka.


Ona nemo prikývla, a neskôr v osamelosti, keď si vyhradila čas na rozhovor s Bohom, zdôverila sa mu s tým, čo a ako sa deje.
„Prepáč, Pane," povedala, „no nemôžem to robiť, som žena."


Boh zasiahol jej srdce a oslovil ju naspäť: „A ty si myslíš, že ja to neviem? Ja som ťa stvoril, viem, že si žena."
A tak súhlasila, poslušnosťou vzdávala úctu Bohu.

 

img

 

Ako ona
Napriek tomu, že sa vydala na dobrodružstvo, nebola so sebou spokojná. Neustále ju otravoval dobiedzavý hlas, že nie je dostatočná, že nemá v sebe toľko ženskosti, koľko by mať mala. Pozorovala pastorovu manželku a podrobne si ju všímala. Áno, taká by chcela byť, kiežby mala čo i len polovicu z jej nežnosti. Začala ju napodobňovať, hoci jej to nebolo vlastné a ani zďaleka jej to neprinášalo potešenie.

 

Keď sa raz dala s onou pastorovou manželkou do reči, takmer onemela. Tá chodiaca jemnosť sa na ňu zahľadela so slovami: „Snažím sa byť ako ty. Obdivujem ťa. Ja nie som taká priama a výrazná ako ty."


Zasmiala sa a v spolupráci s Bohom sa postupne naučila mať rada aj samu seba. Kým má teda človek byť, aby naplnil potenciál, čo do neho Boh vložil? Stačí byť sám sebou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies