Maroš Žilinka opäť uplatnil paragraf 363. Zbavil ním obvinenia oligarchu Brhela!

NETKY.SK • 23 Október 2021, 16:28 • 2 min
Maroš Žilinka opäť uplatnil paragraf 363. Zbavil ním obvinenia oligarchu Brhela!

BRATISLAVA - Generálny prokurátor tvrdí, že v prípade podnikateľa Brhela bol porušený zákon a absentovali dôkazy.

slovakia

left justify in out

Trestné stíhanie podnikateľa Petra Brhela, ktorý bol obvinený v rámci policajnej akcie Mýtnik I, bolo nedôvodné, a to pre absenciu dôkazov. Vznesením obvinenia bol porušený zákon v neprospech obvineného. Skonštatoval to generálny prokurátor SR Maroš Žilinka. 

 

Odôvodnil tak rozhodnutie o zastavení stíhania podnikateľa podľa paragrafu 363 Trestného poriadku. Informoval o tom hovorca Generálnej prokuratúry (GP) SR Dalibor Skladan.

 

Výpoveď kajúcnika

Trestné stíhanie založené na výpovedi jediného tzv. korunného svedka poskytujúceho pomoc pri odhaľovaní trestnej činnosti výmenou za beztrestnosť alebo iné výhody, vyžaduje podľa generálneho prokurátora od konajúcich orgánov osobitnú obozretnosť.

 

img

 

"V danom prípade tomu tak, žiaľ, nebolo. Ide o ukážkový príklad nedôvodného trestného stíhania len na základe výpovede spolupracujúcej osoby, ktorá nebola podporená ďalšími dôkazmi," podotkol Žilinka s dôvetkom, že takéto procesné postupy považuje za škodlivé.

 

Prečítajte si tiež: Manželia Fleischerovci, obvinení v kauze Očistec, si dnes vypočuli rozsudok!

 

Machinácie pri verejnom obstarávaní

Generálny prokurátor zrušil uznesenie vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) ešte 12. októbra. A to v časti, ktorým vzniesla obvinenie voči Brhelovi pre zločin prijímania úplatku.

 

Zrušil tiež naň nadväzujúce uznesenie prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry o zamietnutí sťažnosti obvineného, podanej proti uzneseniu o vznesení obvinenia. Generálny prokurátor zároveň prikázal vyšetrovateľke NAKA, aby o veci znovu konala a rozhodla.

 

img

 

Petra Brhela zadržali koncom januára spoločne s exšéfom finančnej správy Františkom Imreczem, bývalým šéfom IT sekcie finančnej správy Milanom Gregom a konateľkou IT spoločnosti Allexis Janou Rovčaninovou.

 

V rámci policajnej akcie Mýtnik I bol obvinený aj brat Petra Brhela. Obvinenia všetkých zadržaných sa podľa polície týkali trestnej činnosti súvisiacej s machináciami pri verejnom obstarávaní a s korupciou.

 

Mohlo by vás zaujímať: Prepustili bývalého štátneho tajomníka Radka Kuruca



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies