Predseda NKÚ vytkol chyby v rozpočte, plán nepočíta s dostatkom peňazí v školstve

NETKY.SK • 18 November 2015, 13:33 • 2 min
Predseda NKÚ vytkol chyby v rozpočte, plán nepočíta s dostatkom peňazí v školstve

BRATISLAVA - Návrh budúcoročného štátneho rozpočtu nepočíta s dostatkom peňazí na regionálne školstvo. Nedostatok zdrojov je najmä v oblasti nákupu učebných pomôcok a moderných didaktických pomôcok. Upozornil na to na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente predseda Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR Karol Mitrík.

slovakia

left justify in out

Nedoriešené je podľa neho aj financovanie rozpracovaných projektov, a to v kapitole ministerstva vnútra. "Rozpočet rezortu financií nekalkuluje s výdavkami, ktoré by mali garantovať financovanie druhej etapy projektu UNITAS 2, či v oblasti ďalšieho rozvoja informačných systémov nadrezortného charakteru," doplnil Mitrík.

 

Venoval sa aj otázke finančných prostriedky z eurofondov. "Upozornili sme na riziko, ktoré súvisí s finančnými korekciami, či stále zablokovanými platbami v troch operačných programoch (OP). OP vzdelávanie, OP cezhraničná spolupráca ČR a SR a regionálny OP," povedal Mitrík. NKÚ pri návrhu rozpočtu pozitívne hodnotí, že vláda chce v roku 2016 znížiť hrubý dlh verejnej správy medziročne o 0,7 percentuálneho bodu na bezpečnú úroveň 52,1 %. Mitrík ocenil aj opatrenia na boj s daňovými únikmi. Zároveň zdôraznil potrebu poskytovať podporu slovenským podnikateľom.

 

Za slabšiu stránku návrhu rozpočtu považuje nedostatočné vecné obhájenie konsolidačného úsilia vlády, ktoré sa v roku 2016 očakáva na úrovni 0,8 hrubého domáceho produktu. Treba však podľa Mitríka brať do úvahy, že budúca vláda môže prijať aj iné konsolidačné opatrenia, ako navrhuje tá súčasná. Mitrík zároveň pripomenul, že v návrhu rozpočtu sú zahrnuté aj výdavky spojené so sociálnymi balíčkami vlády. Skonštatoval, že návrh premieta v sebe budúcoročné parlamentné voľby. "A bude na novej vláde, do akej miery si nastavené pravidlá hry nová garnitúra osvojí, alebo ich zmení," uzavrel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies