Prednášky priblížia kráľovné Egypta a tajomstvá ich krásy, mimozemské vplyvy, ale aj vykopávky

NETKY.SK • 19 Január 2018, 12:11 • 2 min
Prednášky priblížia kráľovné Egypta a tajomstvá ich krásy, mimozemské vplyvy, ale aj vykopávky

BRATISLAVA – Postavy starého Egypta, tak veľmi milované Hollywoodom, ale aj vykopávky, ktoré tam realizujú Slováci, či dokonca aj mimozemské vplyvy na túto civilizáciu – to sú niektoré z tém pripravovanej série odborných prednášok v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Urodzené, krásne, múdre. Vďaka filmu a televízii boli v niektorých rokoch takmer také populárne ako dnešné političky, herečky či missky. Môže však divák veriť všetkému, čo mu namiešali filmové štáby o urodzených dámach starovekého Egypta? Ako spracovať množstvo informácií obalených do podmanivého šatu? Kde sa končí pravda a začína fikcia, ba dokonca nezmysel? Jedna tohtoročnej série prednášok nadácie Aigyptos bude venovaná aj kráľovnám starého Egypta a niektoré z uvedených otázok na nej zodpovie Paulína Šútorová, doktorandka egyptológie na Swansea University.

 

Pôjde o jedno z podujatí siedmeho ročníka cyklu egyptologických prednášok pre verejnosť zameraného na zaujímavosti z dejín, kultúry a života starých Egypťanov, ktorý pripravila Nadácia Aigyptos. Cyklus prinesie celkovo 12 prednášok pod názvom Výpravy do starovekého Egypta a začína sa 26. januára.

 

"Renomovaní slovenskí a českí egyptológovia, archeológovia a spolupracujúci špecialisti z iných odborov, pôsobiaci okrem Slovenska a Česka aj v Rakúsku a ďalších krajinách, pripravili na prvý polrok 2018 pre priaznivcov staroegyptskej histórie množstvo zaujímavých tém," informovala Renáta Rábeková z Nadácie Aigyptos. Prednáškový cyklus nadácia organizuje v spolupráci s Múzeom mesta Bratislavy, Ústavom orientalistiky Slovenskej akadémie vied a pod záštitou veľvyslanectva Egyptskej arabskej republiky na Slovensku.

 

V prvej prednáške bude Jozef Hudec, vedúci slovenskej časti poľsko-slovenskej archeologickej misie v Egypte, prezentovať najnovšie objavy uplynulej sezóny slovenskej časti archeologického výskumu v lokalite Tell el-Retábí v Egypte.

 

V rámci prednáškového cyklu vystúpia napríklad aj riaditeľ Českého egyptologického ústavu Univerzity Karlovej v Prahe Miroslav Bárta a riaditeľ Ústavu orientalistiky SAV Dušan Magdolen. Ten sa predstaví v záverečnej prednáške celého cyklu a rozprávať bude o výskyte mimozemských návštevníkov v starovekom Egypte - meteoritov a asteroidov - a o tom, ako ich starovekí Egypťania vnímali a čo o nich vypovedá staroegyptská literatúra.

 

Jedna z prednášok cyklu má titul "Pretože ja za to stojím: Tajomstvá krásy starovekých Egypťaniek". Doktorantka Inštitútu klasickej archeológie Viedenskej univerzity Veronika Dubcová v nej priblíži význam krásy a skrášľovania v starom Egypte.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies