Predaj nových áut v EÚ v septembri znova klesol, už šiesty mesiac po sebe

NETKY.SK • 15 Október 2010, 11:51 • 2 min
Predaj nových áut v EÚ v septembri znova klesol, už šiesty mesiac po sebe

Predaj nových áut v EÚ v septembri znova klesol, už šiesty mesiac po sebe

slovakia

left justify in out

img

Predaj nových osobných automobilov v Európskej únii (EÚ) v septembri znova klesol, už šiesty mesiac po sebe. Dôvodom je ukončenie tzv. šrotovného, teda štátneho príspevku, ktorý viaceré vlády v Európe poskytli na kúpu nového auta výmenou za staré. Vyplýva to z najnovších údajov Európskeho združenia výrobcov automobilov (ACEA).
      Podľa združenia všetky väčšie automobilové trhy v Európe zaznamenali minulý mesiac zníženie odbytu. V Nemecku, ktoré je najväčšou ekonomikou v EÚ, klesol predaj nových áut v septembri 2010 medziročne o 17,8 %, vo Francúzsku sa znížil o 8,2 % a v Taliansku sa prepadol o 18,9 %.
      Nemecký zväz automobilového priemyslu (VDA) však predpovedá, že v závere tohto roka by už trh s autami v krajine mal znova ožiť, keďže "šok" po skončení štrotovného, z ktorého sa vyčerpali financie vlani na jeseň, už vyprchá.
      V celej EÚ úrady zaregistrovali v septembri 1.227.645 nových áut, čo je o 9,6 % menej ako v rovnakom období minulého roka. A za prvých deväť mesiacov 2010 klesol predaj áut v únii o 4,3 %.
      Odbyt najväčšieho európskeho výrobcu vozidiel koncernu Volkswagen sa v septembri znížil medziročne o 6 %, PSA Peugeot Citroën zaznamenal pokles predaja o 7,3 %, Ford o 20,1 %, Toyota o 21,3 %, Daimler o 6,5 % a Mitsubishi Motors o 38,4 %.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies