Rusi vytlačili Saudskú Arábiu. Do Číny dovážajú rekordné množstvo ropy

NETKY.SK • 20 Jún 2022, 09:07 • 2 min
Rusi vytlačili Saudskú Arábiu. Do Číny dovážajú rekordné množstvo ropy

PEKING - Čína zvýšila dovoz ruskej ropy minulý mesiac o viac než polovicu na rekordnú úroveň, keďže čínske rafinérie sa snažia využiť zľavy, ktoré Rusi ponúkajú na svoju ropu odmietanú obchodníkmi zo západných štátov.

slovakia

left justify in out

Rusko tým zároveň vytlačilo z pozície najväčšieho dodávateľa komodity do Číny Saudskú Arábiu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

 

img

 

Ako uviedla čínska colná správa, Čína doviezla v máji z Ruska takmer 8,42 milióna ton ropy. V prepočte na barely (1 barel = 159 litrov) to predstavuje 1,98 milióna barelov denne. V medziročnom porovnaní sa tak dovoz ropy do Číny z Ruska zvýšil o 55 % a oproti aprílu zhruba o štvrtinu.

 

Prečítajte si tiež: Rakúsko sa obáva nedostatku energií. Opäť spustí uhoľnú elektráreň!

 

Najnovšie údaje naznačujú, že Moskva je zatiaľ schopná nachádzať kupcov svojich surovín napriek západným sankciám, aj keď musela ísť s cenou svojej ropy nadol. Dovoz zvyšujú najmä veľké firmy ako koncern Sinopec či obchodník s ropou Zhenhua Oil.

 

img

 

Na druhom mieste v rebríčku dodávateľov ropy do Číny skončila Saudská Arábia. Čína z tejto krajiny doviezla v máji 7,82 milióna ton (1,84 milióna barelov denne). V medziročnom porovnaní sa tak dovoz saudskoarabskej ropy do Číny zvýšil o 9 %, v porovnaní s aprílom však dovoz klesol, keď v danom mesiaci dovoz dosiahol 2,17 milióna barelov denne.

 

Čína zároveň doviezla v máji 260 000 ton iránskej ropy. To predstavuje tretiu dodávku ropy z Iránu do Číny od decembra minulého roka.

 

img

 

Celkovo doviezla Čína v máji zhruba 10,8 milióna barelov ropy denne. Oproti máju minulého roka to znamená zvýšenie o takmer 12 %. V minulom roku krajina doviezla v priemere 10,3 milióna barelov ropy denne.

 

Popri rope Čína výrazne zvýšila aj dovoz skvapalneného zemného plynu (LNG) z Ruska. V máji ho doviezla takmer 400 000 ton, čo oproti rovnakému mesiacu minulého roka predstavuje rast o 56 %.

 

Možno vás zaujme: Najviac milionárov sa sťahuje do Spojených arabských emirátov!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies