Macron navštívil najprv Putina, teraz prišiel na Ukrajinu! Bude rokovať so Zelenským

NETKY.SK • 8 Február 2022, 13:09 • 2 min
Macron navštívil najprv Putina, teraz prišiel na Ukrajinu! Bude rokovať so Zelenským

KYJEV - Francúzsky prezident Emmanuel Macron dorazil do Kyjeva, kde sa v utorok stretne so svojim ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským. Macron do Kyjeva pricestoval z Moskvy, kde v pondelok rokoval s ruským prezidentom Vladimirom Putinom o situácii týkajúcej sa Ukrajiny. Podľa Macrona k eskalácii situácie ohľadne Ukrajiny nedôjde.

slovakia

left justify in out

Ukrajinská spravodajská televízia Ukrajina-24 informovala, že Macron priletel na kyjevské medzinárodné letisko Boryspiľ. Odtiaľ zamieril do Marijinskeho paláca, v ktorom sa uskutoční jeho stretnutie so Zelenským. Spolu s Macronom prišiel do Kyjeva aj Francúzky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian.

 

img

 

Podľa Macrona je hlavným cieľom jeho návštevy nájdenie politického východiska z krízy, uvádza TASS. Šéf Elyzejského paláca sa pritom viackrát vyjadril, že je nevyhnutné deeskalovať situáciu a nájsť politické riešenie pre konflikt na Donbase.

 

Na pondelkovej tlačovej konferencii s Putinom, ktorá sa uskutočnila po ich spoločnom rokovaní, Macron sľúbil, že sa v Kyjeve bude zaoberať aj otázkou dodržiavania Minských dohôd. Francúzsky prezident okrem toho prisľúbil, že Zelenskému priblíži aj hlavné body rokovania s Moskvou o bezpečnostných zárukách a zabezpečení stability v Európe.

 

img

 

Po ukončení rokovaní s ukrajinským kolegom plánuje Macron opäť telefonovať ruskému prezidentovi, s ktorým si podľa agentúry TASS opäť vymení názory. Macronova návšteva Kyjeva je prvá oficiálna návšteva francúzskeho prezidenta na Ukrajine od roku 1998, keď túto krajinu navštívil Jacques Chirac, pripomína TASS.

 

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorok uviedol, že sa mu podarilo presvedčiť ruského prezidenta Vladimira Putina, aby nedošlo k eskalácii krízy ohľadne Ukrajiny

 

img

 

Macronovo vyhlásenie prichádza v čase, keď niektoré západné krajiny upozorňujú, že Moskva by mohla plánovať inváziu na Ukrajinu. „Vyrokoval som, že aj keď sa (možno tá kríza tak rýchlo) nezlepší, ani sa nevystupňuje," povedal Macron novinárom po príchode do Kyjeva.

 

Súvisiaci článok: Dialóg s Ruskom je nutnou podmienkou pre budovanie mieru v Európe, uviedol prezident Emmanuel Macron

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies