Pred zimou je potrebné chrániť hortenzie a správne ich hnojiť.

NETKY.SK • 4 Október 2023, 09:30 • 2 min
Pred zimou je potrebné chrániť hortenzie a správne ich hnojiť.

Hortenzie sú jedinečné a výnimočné rastliny, ktoré môžu byť nepopísateľnou ozdobou vášho záhradného priestoru.

slovakia

left justify in out

Samozrejme, veľa záleží na starostlivosti, ktorú hortenziám venujete. Na jeseň je niekoľko krokov, ktoré by ste mali zahrnúť do vašej záhradnej starostlivosti. Nesprávna jesenná starostlivosť môže spôsobiť smrť rastliny. Na jeseň môžete bezpečne rozširovať svoju zbierku rastlín. Ak si zakúpite hortenzie, nezabudnite ich čo najskôr vysadiť. Najlepším obdobím na výsadbu je september a október, a ak to počasie dovolí, dokonca aj začiatkom novembra. Vyberte si však dni, ktoré sú relatívne teplé, ale nie príliš slnečné. Už od augusta preskočte dusíkaté hnojivá.

Na jeseň je najlepšie použiť hnojivá s obsahom fosforu a draslíka, ktoré zvyšujú odolnosť rastlín voči mrazu. Koncom jesene je výhodné hortenzie hnojiť kompostom. Na prelome októbra a novembra môžete pripraviť lignifikované sadenice. Počkajte, kým prvý mráz zatvrdne stonky a nadobudnú hnedú farbu. Potom ich môžete použiť na ďalšiu výsadbu. Zimné obdobie je skutočnou výzvou pre nadšených záhradkárov a niektoré rastliny. Naše prípravy na túto sezónu budú mať vplyv na prežitie kríkov v čo najlepšej forme a ich hojné kvitnutie v nasledujúcej sezóne. Najjednoduchším a najčastejším spôsobom je zakrytie rastlín vrstvou ihličnatej kôry alebo záhradnej rašeliny. Tento druh mulčovania ochráni hortenzie pred účinkami mrazu a nadmernou stratou vody.

Plánujte ošetrenie na druhú polovicu novembra, pretože sa odporúča vykonať ho až v momente, keď pôda mierne zamrzne. Ak s týmto ponáhľate, zvýšite teplotu substrátu zbytočne, čo môže podnietiť hortenzie k ďalšiemu rastu a vystaviť ich mrazu. Na ochranu hortenzií môžete používať agrotextíliu. Chránia rastliny pred mrazom a nárazovým vetrom a zároveň umožňujú preniknutie vzduchu a vody. Zakryte kríky dvoma alebo tromi vrstvami a zaviažte ich šnúrkou pri základe. Na jar neponáhľajte s ich odstránením, aby ste hortenzie nevystavili neočakávaným mrazom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Monika
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies