Americký rezort spravodlivosti zažaloval štát Texas pre zákaz interrupcií

NETKY.SK • 10 September 2021, 07:42 • 2 min
Americký rezort spravodlivosti zažaloval štát Texas pre zákaz interrupcií

WASHINGTON – Americké ministerstvo bojuje za zrušenie sporného zákona o interrupciách v štáte Texas.

slovakia

left justify in out

Americké ministerstvo spravodlivosti podalo vo štvrtok žalobu na štát Texas. Cieľom je pozastaviť účinnosť zákona o zákaze interrupcií po 6. týždni tehotenstva. Podľa šéfa úradu Merricka Garlanda je novela, ktorá vstúpila do platnosti začiatkom septembra, protiústavná.

 

Účinnosť zákona nezablokoval ani Najvyšší súd USA, a to ani napriek tomu, že nezvrátil precedens z roku 1973, ktorým sa v Spojených štátoch potraty legalizovali

 

Obete znásilnenia 

„SB8 (skratka texaskej normy) zakazuje v štáte Texas takmer všetky potraty po šiestich týždňoch tehotenstva, a to aj v prípade znásilnenia, sexuálneho zneužitia alebo incestu,“ prízvukoval minister. 

 

„Ten zákon je zjavne protiústavný z dôvodu dlhodobo platných precedensov najvyššieho súdu. Tieto precedensy ukladajú podľa znenia Planned Parenthood vs. Casey, citujem: “Odhliadnuc od toho, či platia výnimky pre špecifické okolnosti, štát nemôže žiadnej žene zakázať urobiť základné rozhodnutie ukončiť svoje tehotenstvo pred životaschopnosťou plodu,“ vysvetlil Garlanda.

 

Texasky zákon zakazuje umelé prerušenie tehotenstva v takmer všetkých prípadoch od okamihu, kedy je plodu možné zachytiť srdečný tep, čo je približne 6. týždňov od počatia. Životaschopný je pritom podľa lekárov až od začiatku 20. týždňa. Ako upozorňuje agentúra AP, v momente, kedy je možné u embrya pozorovať tep, množstvo žien ešte ani netuší, že sú v “druhom stave“.

 

Pre porušenie zákona hrozia žalobami

Skupina ľudí, ktorá zákon podporuje, argumentuje tým, že až 85 percent potratov je vykonaných po 6. týždni tehotenstva

Rezort spravodlivosti aktuálne pracuje na získaní súdneho príkazu, ktorý by dočasne obmedzil platnosť zákona

 

Zároveň sa snaží získať verdikt súdu, ktorý by novelu prehlásil za neplatnú. Ak sa to však nepodarí, podľa ministra hrozí, že postup republikánov v Texase by mohol byť vzorom pre ostatné federálne štáty

 

Zákon umožňuje občanom podať viacero žalôb na osobu, ktorá interrupciu sprostredkovala či kliniku, ktorá zákrok vykonala. Kliniky v Texase pre obavy zo súdnych sporov rušia pacientkam termíny. 

 

Poskytovatelia interrupcií sa v snahe zrušiť platnosť sporného zákona už pred mesiacmi obrátili so sťažnosťou na Najvyšší súd, avšak neúspešne. 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies