Pred začiatkom prímeria zahynulo v pásme Gazy najmenej 10 Palestínčanov

NETKY.SK • 4 August 2014, 06:40 • 2 min
Pred začiatkom prímeria zahynulo v pásme Gazy najmenej 10 Palestínčanov

GAZA - Niekoľko hodín pred začiatkom Izraelom vyhláseného humanitárneho prímeria zahynulo pri izraelských útokoch v pásme Gazy desať ľudí. Informovali o tom v noci nadnes palestínske zdravotnícke zdroje.

slovakia

left justify in out

Päť Palestínčanov bolo zabitých v meste Džabalíja ležiacom na severe tohto autonómneho palestínskeho územia, traja v meste Gaza a jeden v utečeneckom tábore Nusajrát. V meste Rafah na juhu pásma Gazy zahynulo jedno dieťa, uviedol hovorca zdravotníkov.

 

Izraelská armáda vyhlásila na dnes sedemhodinové humanitárne prímerie, ktoré bude platiť pre väčšinu pásma Gazy s výnimkou okolia mesta Rafah, kde stále prebieha vojenská operácia. Oznámilo to ministerstva obrany.

 

Prímerie bude platiť od 10.00 do 17.00 h miestneho času (09.00-16.00 h SELČ). Jeho cieľom je uľahčiť prísun humanitárnej pomoci a umožniť Palestínčanom návrat na do ich domovov. Armáda židovského štátu ho však ukončí v prípade, že na jej jednotky zaútočia. 

 

Hamas reagoval na oznámenia Izraela s nedôverou. "Tzv. humanitárne prímerie Izraela je jednostranné a  prichádza v čase, keď sionistický nepriateľ chce odvrátiť pozornosť sveta od masakier páchaných na našom ľude v Gaze," povedal v televízii al-Aksá hovorca Hamasu Samí abú Zuhrí. "Neveríme jeho úmyslom a žiadame našich ľudí, aby boli veľmi opatrní," dodal.

 

Od piatkového rána malo platiť v pásme Gazy trojdňové humanitárne prímerie, Izrael ho však po dvoch hodinách ukončil z dôvodu pokračujúcich raketových útokov hnutia Hamas a únosu svojho vojaka, neskôr sa však ukázalo, že padol v boji.

 

Doposiaľ najkrvavejšia a najdlhšia vojenská operácia v pásme Gaze si od 8. júla vyžiadala podľa palestínskeho ministerstva zdravotníctva životy 1830 Palestínčanov -  približne dve tretiny sú civilisti, viac ako 9500 utrpelo zranenia. Na izraelskej strane zahynulo 64 vojakov a traja civilisti.

 

Najmenej desať ľudí zahynulo a ďalší utrpeli zranenia pri nedeľňajšom útoku izraelských vzdušných síl na budovu školy v meste Rafah spravovanú OSN. Izraelská armáda neskôr potvrdila, že strieľala na cieľ v blízkosti školy, ktorým boli traja palestínski radikáli pohybujúci sa na motorke. Útok vyvolal v zahraničí pobúrenie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies