Aký je problém s vakcínami AstraZeneca v Európe?

NETKY.SK • 1 Marec 2021, 11:19 • 2 min
Aký je problém s vakcínami AstraZeneca v Európe?

EURÓPA - V Európe sa v skladoch hromadia nevyužité vakcíny od spoločnosti AstraZeneca, ľudia ju vraj odmietajú a spoločnosť nestíha dodávať objednávky.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Denník Financial Times napísal, že je to i kvôli tomu, že ľudia túto vakcínu odmietajú. Priznala to aj Angela Merkelová. Vo štvrtkovom rozhovore s portálom Frankfurter Allgemeine Zeitung vyzvala ostatných, aby mali otvorenú myseľ.

 

img

 

"Všetky kompetentné úrady nám hovoria, že tomuto prípravku môžeme veriť," povedala Merkelová.

 

Financial Times to však považuje za výraznú zmenu názoru, keďže len pred niekoľkými týždňami viedli európski politici s farmaceutickou spoločnosťou vyhrotený spor kvôli dodávkam a francúzsky prezident Emmanuel Macron vtedy povedal, že prípravok je u starších ľudí "takmer neúčinný".

 

Agentúra Reuters v pondelok informovala, že AstraZeneca doručí do Európskej únie v druhom štvrťroku menej ako polovicu pôvodne prisľúbených dávok. Farmaceutická spoločnosť to nepoprela, v utorok večer však vyhlásila, že sa usiluje o zvýšenie výrobných kapacít, aby stihla doručiť sľúbených 180 miliónov dávok.

 

Podľa hovorcu spoločnosti na Slovensku v súčasnosti AstraZeneca so znížením sľúbených dodávok nepočíta. O vakcine informovalo i slovenské ministerstvo zdravotníctva na sociálnej sieti.

 

img

 

 

Spory pre oneskorenie dodávok

 

Niektoré krajiny sa s touto firmou „hádajú“ kvôli oneskoreniu dodávok. Napríklad Francúzsko do minulého piatku zužitkovalo len 16 % z 1,1 milióna dávok vakcíny, ktorá sa musí aplikovať dvakrát. Prvú dodávku dostal Paríž na začiatku februára.

 

Nemecko do minulého štvrtka zaočkovalo len pätinu z 1,45 milióna dávok. Približne rovnaké množstvo vakcíny využilo i Taliansko, ktoré dostalo vyše milióna dávok. Španielsko do konca minulého týždňa využilo iba jednu tretinu z 808 000 dávok.

 

S podobným problémom sa stretla aj Česká republikaDenník N v pondelok napísal, že v skladoch po celej republike leží 120 000 dávok vakcín. V piatok minister zdravotníctva Ján Blatný povedal, že v skladoch žiadne dodávky neležia a sú porozvážané po krajoch.

 

 

Obhajovanie vakcíny

 

Niektorí európski lídri v uplynulých dňoch očkovaciu látku spoločnosti AstraZeneca obhajovali. Predstaviteľ francúzskeho ministerstva zdravotníctva dokonca vyzval k "spoločnej rehabilitačnej kampani".

 

img

 

Denník SME uviedol, že začiatkom tohto týždňa predstaviteľ Európskej únie pre agentúru Reuters uviedol, že AstraZeneca „dodá v druhom štvrťroku menej ako 90 miliónov dávok“ napriek predošlému záväzku dodať raz toľko.

 

V prvom štvrťroku zrealizovala iba 40 miliónov zo sľubovaných 90 miliónov dávok a nula z 30 miliónov prisľúbených počas posledného štvrťroka 2020.

 

"Aj ja som sklamaný, že nižšia produkcia v našom špecializovanom európskom dodávateľskom reťazci ovplyvnila schopnosť dodávať," uviedol generálny riaditeľ AstraZeneca Pascal Soriot počas štvrtkového vystúpenia pred Európskym parlamentom.

 

Vyplýva z toho, že spoločnosť má logistické problémy s dodávaním vakcín.

 

 

Návrh na riešenie prebytku vakcín v Nemecku
 

V Nemecku padli návrhy, aby prebytočné vakcíny firmy AstraZeneca použili na očkovanie mladších ľudí. Momentálne je táto vakcína v Nemecku určená len pre osoby mladšie ako 65 rokov, kvôli nejasnej účinnosti u seniorov.

 

img

 

"Nemôžeme si dovoliť, aby vakcína ležala v skladoch a nepoužívala sa kvôli tomu, že niektorí ľudia, ktorí by ju mohli dostať, ju odmietajú," povedal premiér spolkovej krajiny Bádensko-Württembersko Winfried Kretschmann v rozhovore pro Welt am Sonntag.

 

Bavorský premiér Markus Söder zasa navrhol, aby túto vakcínu mohol dostať ktokolvel, kto oňu prejaví záujem. "Než aby zostala ležať, tak očkujme tých, ktorí chcú," povedal pre portál Bild.

 

Nemecký minister zdravotníctva v piatok apeloval na to, aby ľudia túto vakcínu neodmietali. Šéf Inštitútu Roberta Kocha Lothar Wieler verejnosť uistil, že táto vakcína je "veľmi účinná", napríklad v Škótsku vďaka nej výrazne poklesli počty hospitalizácií.  

 

Súvisiaci článok: Vakcína AstraZeneca má netradičný problém, imunitný systém nabudí až príliš

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona