Pred súd sa postavil otec, ktorý mal od prístrojov odpojiť invalidného syna

NETKY.SK • 13 Jún 2016, 16:57 • 2 min
Pred súd sa postavil otec, ktorý mal od prístrojov odpojiť invalidného syna

PREŠOV – Na Okresnom súde v Prešove sa dnes začalo hlavné pojednávanie s Popradčanom Jozefom A., ktorý je obžalovaný z obzvlášť závažného činu vraždy svojho ťažko postihnutého syna, 24-ročného Dominika. Prokuratúra ho viní z toho, že syna úmyselne odpojil od prístrojov, pričom išlo o chránenú osobu, ktorá bola na neho odkázaná.

slovakia

left justify in out

V prípade dokázania viny mu hrozí trest 25 rokov až doživotie. K smrti Dominika došlo vlani 26. septembra v popoludňajších hodinách po 15.00 h. Podľa obžaloby príčinou smrti bolo zadusenie mladíka hlienmi.

 

Obžalovaný vyhlásil, že je nevinný. Odmieta tvrdenie, že bezdôvodne vypol synove prístroje, ktoré zabezpečovali dýchanie a ďalšie jeho telesné funkcie. Naopak, keď sa vrátil z toalety a našiel Dominika v kóme a modral, začal s jeho polohovaním a resuscitáciou. Aby uvoľnil kanylu, musel vypnúť prístroje, následne ich opäť zapol. Vytiahol mu sondu z nosa v nádeji, že začne lepšie dýchať. Oživiť sa mu ho však nepodarilo. Problémy s kanylou sa u Dominika opakovali už dlhšie, keď sa dostala do takej polohy, že sa stala nepriechodnou, prestal dýchať. Dôvodom bola silná skolióza, ktorá mu nedovoľovala rovno ležať.

 

Jozef A. uviedol, že pôrod Dominika prebiehal s komplikáciami, dusil sa, narodil sa so šelestom na srdci. Ako osemmesačného ho operovali, po čom upadol do kómy na tri dni a odumrela mu polovica mozgu. Diagnostikovali mu aj detskú mozgovú obrnu. Bol ležiaci a takmer vôbec sa nepohyboval. Po tom, ako dostal zápal pľúc, ho pripojili na umelú pľúcnu ventiláciu, museli mu zaviesť kanylu do pľúc a potreboval aj 20-krát denne odsávať sliny, hlieny a krvné zrazeniny. „Nechodil, nerozprával, nepriberal, mal však krásny úsmev. Do svojej smrti vážil iba 13 kíl,“ povedal obžalovaný. Denne potreboval 24-hodinovú starostlivosť. Obžalovaný uznal, že manželka sa o syna príklade starala, pri čom jej po práci pomáhal.

 

Obviňovanie manželky, že Dominika úmyselne zabil, spája obžalovaný s jej psychickými problémami. „Po rokoch obetovania manželka skončila na psychiatrii a ja vo väzbe. Dominika som neopustil, ani som od neho neutiekol a bol som pri ňom do úplného konca. Nevykonal som žiadnu eutanáziu, ale resuscitáciu s cieľom zachrániť Dominika, nášho milovaného syna,“ vyhlásil pred súdom obžalovaný. Prečo v kritickom stave obžalovaný nezavolal záchranku, uviedol, že prioritou bolo urobiť život zachraňujúce kroky. Keď pochopil, že syn zomrel, opil sa a prestal vnímať okolie. Spätne si myslí, že sa pri jeho tele asi modlil, možno ho chcel obliecť do truhly. Obžalovaný odmieta, že svoju manželku bil. Do smrti syna posledné tri roky a deväť mesiacov abstinoval.

 

Manželka obžalovaného uviedla, že od 9. septembra, aj v čase smrti Dominika, bola hospitalizovaná na psychiatrii. V deň tragédie večer 26. septembra jej mladší syn Boris zavolal, že otec zabil Dominika. Posledné dni pred smrťou Dominika otec začal popíjať. Posielal ho kupovať mu alkohol, nestaral sa o nich a Boris bol hladný.

 

Svedkyňa uviedla, že Dominik niekoľko dní pred smrťou bol na ARO, kde mu menili kanylu. O jeho stave sa informovala telefonicky. Pred jej hospitalizáciou ju manžel týral, vulgárne jej nadával a vyhrážal sa jej tým, že jej zoberie deti. Ona mu povedala, že keď sa vylieči, podá návrh na rozvod. Svedkyňa vypovedala, že manžel bol pod vplyvom alkoholu agresívny. Aj v čase, keď abstinoval, mal psychické problémy. Pojednávanie je rozpísané na celý týždeň, súd predvolal ďalších svedkov aj súdnych znalcov na vypočutie.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies