Pred 100 rokmi vyvolal bojový plyn chlór v Ypres zdesenie a smrť

NETKY.SK • 21 Apríl 2015, 14:19 • 2 min
Pred 100 rokmi vyvolal bojový plyn chlór v Ypres zdesenie a smrť

YPRES – Pred 100 rokmi počas prvej svetovej vojny sa 22. apríla 1915 pri západobelgickom meste Ypres (Ypern) vo Flámsku začala druhá nemecká ofenzíva. Nemecko počas nej použilo proti spojeneckým britským a francúzskym jednotkám bojovú chemickú látku chlór, hoci tieto bojové prostriedky boli zakázané haagskou konvenciou z roku 1907.

slovakia

left justify in out

Chlór poškodzuje zrak a dýchacie cesty, spôsobuje slepotu a záchvaty kašľa a nakoniec bolestivú smrť. Nemci zakopali do zeme na svojej strane frontovej línie vyše 5700 nádob s chlórom, ktorého bolo asi 168 ton a čakali na vhodné počasie. Keď nastalo, fľaše otvorili a ľahký vetrík privial zelenkavý oblak rovno do francúzskych zákopov. Chlór zastihol vojakov v 6-kilometrovom úseku zákopov úplne nepripravených a v priebehu polhodiny vyradil z boja 15.000 ľudí. Nemci síce postúpili, ale nemali dosť síl ani prostriedkov na prelomenie frontu.

 

Boje o Ypres na "flámskych poliach" počas tejto ofenzívy sa skončili až 25. mája 1915. Vyžiadali si životy obrovského počtu vojakov, pochádzajúcich najmä z vtedajšieho britského impéria, z Kanady, Austrálie či Nového Zélandu, ktorí na tomto území bojovali proti nemeckým jednotkám po boku francúzskych a belgických vojakov.

Symbolom obetí prvej svetovej vojny sa stal kvet červeného maku, a to práve vďaka básni "In Flanders Fields" (Na flámskych poliach) kanadského vojenského lekára, podplukovníka Johna McCraea, ktorý bol v Ypres v tom čase prítomný a ktorého utrpenie vojakov hlboko zasiahlo. Báseň zložil v máji 1915.

 

Ypres ako dôležitý strategický bod bránili britské a francúzske vojenské jednotky a nikdy nepadol do rúk nepriateľom. Oblasť bola miestom intenzívnych a dlhých bojov počas celej vojny. Okrem chlóru tam Nemci na jeseň 1917 tiež po prvý raz nasadili iný chemický bojový plyn, ktorý aj dostal názov podľa mesta Ypres - yperit.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies