Dovolenky sa blížia. Kde potrebujete potvrdenie o očkovaní či negatívny test?

NETKY.SK • 28 Máj 2022, 07:00 • 2 min
Dovolenky sa blížia. Kde potrebujete potvrdenie o očkovaní či negatívny test?

BRATISLAVA – I keď sa zdá, že koronavírus je už minulosťou, na ktorú nechceme ani pomyslieť, niekde ešte stále zanechal opatrenia, ktoré môžu niekomu skomplikovať vstup do krajiny. Ako sú na tom obľúbené dovolenkové destinácie Slovákov?

slovakia

left justify in out

Česká republika

 

Naši západní susedia zrušili všetky povinnosti na hraniciach súvisiace s ochorením COVID-19 a vstup do štátu neobmedzujú žiadne epidemiologické podmienky.

 

img

 

Maďarsko

 

Aj do Maďarska môžeme podľa aktuálnych nariadení cestovať bež povinnosti preukázať sa potvrdením o očkovaní, prekonaní COVID-19 alebo negatívnym výsledkom testu.

 

Poľsko

 

Poľsko zrušilo koncom marca pre všetky prichádzajúce osoby pandemické opatrenia, čiže rovnako nie je potrebný žiadny doklad súvisiaci s COVID-19.

 

Rakúsko

 

Ani pri vstupe do Rakúska nie je potrebné žiadne potvrdenie týkajúce sa pandémie. Novela síce ponecháva v platnosti pravidlo OTP, ale do 30. septembra zrušila kontroly na hraničných priechodoch. Na zozname rizikových krajín sa nenachádza žiadny štát.

 

Chorvátsko

 

Medzi najnavštevovanejšie krajiny patrí Chorvátsko, ktoré hlási dobré správy. Od 1. mája chorvátske inštitúcie nekontrolujú doteraz stanovené podmienky pre vstup do Chorvátska súvisiace s COVID-19.

 

img

 

Bulharsko

 

Od rovnakého dátumu zrušili všetky cestovné obmedzenia aj v Bulharsku.

 

Cyprus

 

Tamojšie úrady ešte v apríli zrušili povinnosť registrácie v Cyprus flight pass a tiež rozdelenie krajín podľa rizika šírenia nákazy. Osoby staršie ako 12 rokov sa však musia pri vstupe preukázať potvrdením o zaočkovaní proti COVID-19 alebo prekonaní ochorenia alebo platným negatívnym testom.

 

Prečítajte si tiež: Šírenie koronavírusu v KĽDR znepokojuje WHO. Čo sa môže stať?

 

Za plne zaočkovanú osobu považujú držiteľa platného digitálneho národného alebo EÚ certifikátu s QR kódom. Cestujúci od 18 rokov musí byť zaočkovaný druhou dávkou dvojdávkovej vakcíny alebo jednou dávkou jednodávkovej vakcíny, ak od očkovania neuplynulo viac ako 9 mesiacov alebo zaočkovaný treťou dávkou dvojdávkovej vakcíny alebo druhou dávkou jednodávkovej vakcíny.

 

Cestujúci od 12 do 18 rokov musia byť zaočkovaní druhou dávkou dvojdávkovej vakcíny alebo jednou dávkou jednodávkovej vakcíny.

 

Za osobu, ktorá prekonala COVID-19, považujú držiteľa platného digitálneho národného alebo EÚ certifikátu s QR kódom, pričom od pozitívneho testu nemôže uplynúť viac ako 180 dní.

 

Ostatné osoby sú povinné mať negatívny výsledok testu, PCR nemôže byť starší ako 72 hodín od odletu a antigénový 24 hodín od odletu.

 

Grécko

 

Grécka vláda zrušila od 1. mája obmedzenia súvisiace s COVID-19, a preto nie je potrebné žiadne potvrdenie či negatívny test.

 

Španielsko

 

Všetky osoby staršie ako 12 rokov vstupujúce na územie Španielska musia disponovať jedným z nasledujúcich potvrdení: platné potvrdenie/certifikát o dokončenom očkovaní (nie viac ako 270 dní od aplikácie poslednej dávky, čiže platnosť rovnako ako v SR) alebo potvrdenie o prekonaní COVID-19 alebo potvrdenie o negatívnom výsledku PCR/antigénneho testu.

 

img

 

V Španielsku funguje aj takzvaný sanitárny formulár. Ak má cestujúci k dispozícii jedno zo spomínaných potvrdení vo forme digitálneho COVID preukazu EÚ, tento formulár už nemusí vypĺňať. V opačnom prípade je potrebné vyplniť formulár Spain Travel Health.

 

Taliansko

 

Pre vstup do krajiny je potrebný Green pass (tzv. EÚ certifikát), ktorý potvrdzuje jednu z možností: 

- očkovanie proti COVID-19 (pri vstupe platnosť 9 mesiacov, pre vnútroštátne použitie platnosť 6 mesiacov, v prípade tretej dávky neobmedzená platnosť, 

- prekonanie COVID-19 (do 180 dní od prvého pozitívneho testu)

- negatívny test (vykonaný výterom z nosohltanu, antigénový platný 48 hodín, PCR platný 72 hodín);

 

Od 1. mája 2022 zrušili povinnosť vyplnenia vstupného PLF formuláru.

 

V prípade nepredloženia EÚ certifikátu (Green passu) nasleduje 5-dňová karanténa ukončená negatívnym testom.

 

Digitálny COVID preukaz EÚ musí potvrdzovať jednu z troch splnených podmienok:

- digitálny COVID preukaz EÚ s potvrdením o vakcinácii (nadobúda platnosť 15. dňom od ukončenia cyklu s vakcínou uznanou EMA)

- digitálny COVID preukaz EÚ s potvrdením o vykonaní testu (PCR nie starší 72 hodín alebo antigénový test nie starší 48 hodín, výnimku majú deti do 6 rokov)

- digitálny COVID preukaz EÚ s potvrdením o prekonaní ochorenia COVID-19 (po prekonaní ochorenia s platnosťou potvrdenia 180 dní od prvého pozitívneho testu).

 

Deti od 6 rokov musia mať pri vstupe test alebo preukaz EÚ.

 

img

 

Egypt

 

Zaočkované osoby majú vstup voľný. Je však nutné predložiť potvrdenie o vykonanom ukončenom očkovaní, ktoré uznávajú v krajine pôvodu miestnymi orgánmi štátnej správy (národný očkovací certifikát) s QR kódom.

 

Platia všetky vakcíny uznávané WHO a egyptskými úradmi. V prípade jednorazovej vakcíny musí byť dodržaná 14-dňová lehota od prvej aplikácie. Pri dvojdávkových očkovacích látkach musí byť dodržaná lehota 14 dní po druhej dávke. Posilňujúce dávky nevyžadujú.

 

Platnosť očkovacieho certifikátu môže limitovať len prepravná spoločnosť.

 

Nezaočkovaní cestujúci musia mať na pamäti, že musia predložiť negatívny výsledok PCR testu alebo antigénového testu nie starší ako 72 hodín. Testy vyžadujú aj v letoviskách Šarm el-Šajch, Hurgada, Marsa Matrouh, Taba, Marsa Alam a v Káhire.

 

Ľudia, ktorí prekonali COVID-19, nemajú žiadne výnimky. Deti do 12 rokov nemusia mať žiadne potvrdenie.

 

Tunisko

 

Pri vstupe do krajiny už nie je potrebné vypĺňať formulár. Pre vstup do Tuniska nie je limitovaná platnosť očkovacieho certifikátu, jeho platnosť však môže limitovať prepravná spoločnosť.

 

Osoby nad 18 rokov, ktoré nie sú zaočkované, budú potrebovať negatívny PCR test nie starší ako 48 hodín alebo negatívny antigénový test nie straší ako 24 hodín. Doklad musí obsahovať dátum testu a QR kód. Pre osoby vo veku 17 rokov a menej neplatí nutnosť testu.

 

Pri prílete môžu náhodne vybrať cestujúcich a podrobiť ich testu na COVID-19, v prípade pozitívneho výsledku pôjdu na 5 a viac dní do karantény.

 

img

 

Zaočkovaní musia mať pri sebe doklad. Pri vakcíne Janssen musí uplynúť aspoň 28 dní od očkovania, pri všetkých ostatných očkovacích látkach musí od druhej dávky prejsť minimálne 7 dní.

 

Od januára uznávajú aj potvrdenie o prekonaní COVID-19 v kombinácii s potvrdením o aplikácii aspoň jednej dávky vakcíny. Deti nepotrebujú žiaden doklad.

 

Maldivy

 

Pred príletom do krajiny nie je potrebný žiadny test. Ak má niekto príznaky COVID-19, môže absolvovať antigénový test. Karanténa však už nie je potrebná.

 

Možno vás zaujme: Ján Mikas vydal usmernenie k opičím kiahňam. Na čo sa máme pripraviť?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies