Prečo odložili súd s nemeckou statičkou, ktorá je obvinená z pádu diaľničného mosta pri Iliašovciach?

NETKY.SK • 27 November 2021, 10:50 • 2 min
Prečo odložili súd s nemeckou statičkou, ktorá je obvinená z pádu diaľničného mosta pri Iliašovciach?

Podperná konštrukcia mosta pri Iliašovciach nevydržala a pod váhou čerstvého betónu 2. novembra 2012 spadla. Usmrtila štyroch stavebných robotníkov a jedenástich ťažko zranila. Podľa najpravdepodob­nejšieho scenára bola podpera zle postavená. Okresný prokurátor podal obžalobu na nemeckú statičku Sabine H.. Súdne pojednávanie však presunuli na január.

slovakia

left justify in out

Nemecká statička je obvinená z prečinu všeobecného ohrozenia.  Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) bola spôsobená škoda vo výške viac ako 96 000 eur a Sociálnej poisťovni viac ako 410 000 eur. Podľa obžaloby v roku 2012 chybne naprojektovala statiku podpornej mostnej konštrukcie mostného objektu na stavbe diaľnice D1 Jánovce - Jablonov. V prípade dokázania viny hrozí obvinenej trest odňatia slobody od štyroch do desiatich rokov.

 

img

 

"Z obžaloby prokurátora vyplýva, že obvinená ako statička zahraničnej obchodnej spoločnosti so sídlom v Spolkovej republike Nemecko, v roku 2012 chybne naprojektovala statiku podpornej mostnej konštrukcie mostného objektu ES 206-00 na stavbe diaľnice D1 Jánovce - Jablonov, čím spôsobila, že 2. novembra 2012 v čase okolo 14.18 h v katastri obce Iliašovce, okres Spišská Nová Ves, nad bezmenným potokom v kilometri 5,438 D1, pri betonáži a následnom zaťažení podpornej konštrukcie stratila stabilitu, vybočila a prelomila sa, čo spôsobilo zrútenie časti betónového poľa mostnej konštrukcie," uviedla hovorkyňa KP Košice Jarmila Janová v minulosti.

 

img

 

Súdne pojednávanie s nemeckou statičkou Sabine H. v súvislosti s pádom rozostavaného diaľničného mosta pri obci Iliašovce, ktoré sa malo konať v piatok 26. 11. na Okresnom súde Spišská Nová Ves však presunuli na január. Potvrdila to hovorkyňa Krajského súdu v Košiciach Anna Pančurová s tým, že dôvodom zrušenia je prekážka na strane obvinenej.

 

"Nový termín je vytýčený na 21. januára 2022 o 9. hodine," uviedla hovorkyňa.

 

Slováci si zrejme pamätajú na výkričník, že stavbári z Bögl a Krýsl, ktorí budovali osudný most, stavalo na Slovensku železničnú trať od Trenčianskej Teplej po Zlatovce. V Čechách čelili obvineniam za pád rekonštruovaného mosta v Studénke. Pri nehode v Studénke zahynulo na mieste 6 ľudí a 95 sa zranilo, mnohí majú dodnes trvalé následky. Podľa svedkov nehody bol most podopretý neštandardnou konštrukciou.

 

Možno vás zaujme: V kauze zrúteného mosta pri Kurimanoch polícia obvinila nemeckú statičku

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona