Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
15. nov. 2019Leopold
BratislavaBratislava 10°
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračná foto
Ilustračná foto
09.08.2017 13:13 Zaujímavosti
Prečo nás cibuľa zakaždým rozplače? Vedci radia, aký je správny postup pri jej krájaní
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
09.08.2017 13:13 Zaujímavosti

Prečo nás cibuľa zakaždým rozplače? Vedci radia, aký je správny postup pri jej krájaní



Vedci vysvetlili príčiny toho, prečo cibuľa dráždi oči a poradili, ako tento nepríjemný efekt eliminovať.


Skúšali ste už všetko a stále sa vám nepodarilo nakrájať cibuľu bez toho, aby ste si pekne poplakali? Nezúfajte. Vedci vysvetlili, čo túto situáciu skutočne zapríčiňuje a poradili, ako návalu sĺz zabrániť.

 

Pri krájaní cibule sa narúšajú jej bunky a vylučujú enzýmy, ktoré reagujú s aminokyselinami nachádzajúcimi sa v jej dužine. Následkom je tvorba kyseliny sulfenovej meniacej sa na dráždivý plyn. Ten po kontakte s vlhkým prostredím ľudského oka tvorí škodlivé zlúčeniny ako napríklad kyselina sírová a sírovodík. Tieto látky oči podráždia a vytvárajú pocit pálenia. V tele sa tak spúšťa mechanizmus tvorby sĺz, ktoré majú za úlohu oči od agresívnych látok očistiť.

 

Ako by sme teda mali správe postupovať pri krájaní cibule, aby sme plakaniu zabránili? Existuje mnoho „osvedčených“ rád a trikov. Niektoré hovoria, že treba žuť žuvačku, iné odporúčajú dýchanie len cez ústa, ďalšie krájať pod vodou, prípadne mať veľmi ostrý nôž. Nič z toho však ako efektívna obrana proti slzám nefunguje.

 

Vedci radia, že niekoľkominútové zmrazenie zeleniny tesne pred jej krájaním čiastočne tvorbu dráždivých plynov zníži. Oveľa účinnejšie však je nasadiť si špeciálne ochranné okuliare, ktoré zamedzia prístupu plynu k sliznici oka zo všetkých strán.

 

Ak sa vám takéto riešenie veľmi nepozdáva, ostáva vám už len naučiť sa krájať tak rýchlo, aby sa výpary z cibule k vašim očiam ani nestihli dostať.



reklama


Zdroj: netky IK

Foto:  Pixabay



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok