Prečo nás cibuľa zakaždým rozplače? Vedci radia, aký je správny postup pri jej krájaní

NETKY.SK • 9 August 2017, 13:14 • 2 min
Prečo nás cibuľa zakaždým rozplače? Vedci radia, aký je správny postup pri jej krájaní

Vedci vysvetlili príčiny toho, prečo cibuľa dráždi oči a poradili, ako tento nepríjemný efekt eliminovať.

slovakia

left justify in out

Skúšali ste už všetko a stále sa vám nepodarilo nakrájať cibuľu bez toho, aby ste si pekne poplakali? Nezúfajte. Vedci vysvetlili, čo túto situáciu skutočne zapríčiňuje a poradili, ako návalu sĺz zabrániť.

 

Pri krájaní cibule sa narúšajú jej bunky a vylučujú enzýmy, ktoré reagujú s aminokyselinami nachádzajúcimi sa v jej dužine. Následkom je tvorba kyseliny sulfenovej meniacej sa na dráždivý plyn. Ten po kontakte s vlhkým prostredím ľudského oka tvorí škodlivé zlúčeniny ako napríklad kyselina sírová a sírovodík. Tieto látky oči podráždia a vytvárajú pocit pálenia. V tele sa tak spúšťa mechanizmus tvorby sĺz, ktoré majú za úlohu oči od agresívnych látok očistiť.

 

Ako by sme teda mali správe postupovať pri krájaní cibule, aby sme plakaniu zabránili? Existuje mnoho „osvedčených“ rád a trikov. Niektoré hovoria, že treba žuť žuvačku, iné odporúčajú dýchanie len cez ústa, ďalšie krájať pod vodou, prípadne mať veľmi ostrý nôž. Nič z toho však ako efektívna obrana proti slzám nefunguje.

 

Vedci radia, že niekoľkominútové zmrazenie zeleniny tesne pred jej krájaním čiastočne tvorbu dráždivých plynov zníži. Oveľa účinnejšie však je nasadiť si špeciálne ochranné okuliare, ktoré zamedzia prístupu plynu k sliznici oka zo všetkých strán.

 

Ak sa vám takéto riešenie veľmi nepozdáva, ostáva vám už len naučiť sa krájať tak rýchlo, aby sa výpary z cibule k vašim očiam ani nestihli dostať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies