Prečo ešte nie je vyplatená pomoc tisíckam podnikateľov?

NETKY.SK • 21 Máj 2021, 12:56 • 2 min
Prečo ešte nie je vyplatená pomoc tisíckam podnikateľov?

BRATISLAVA - Takmer 5 700 žiadostí o dotácie na nájomné je už kompletne schválených, avšak stále čakajú na vyplatenie pomoci. Celkovo by pritom podnikatelia mali dostať viac ako 8,5 milińov eur. Kde je problém?

slovakia

left justify in out

Ďalších takmer 4 500 žiadostí je pripravených na podpis ministrovi. V tomto prípade dosahuje výška dotácie okolo 8,1 mil. eur. Poskytovanie pomoci brzdí spor medzi ministrom hospodárstva Richardom Sulík a šéfom rezortu financií Igorom Matovičom.

 

img

 

Ministerstvo hospodárstva tvrdí, že o uvoľnenie ďalších zdrojov požiadalo ešte 28. apríla, pričom rezort financií opakovane urgovali.

 

Prečítajte si tiež: Premiér sa vyjadril k novele zákona o štátnom rozpočte. Navýšenie výdavkov považuje za nevyhnutné

 

Rezort financií reagoval, že ministerstvo hospodárstva malo a má možnosti, ako v prípade nevyhnutnej potreby nájsť a dočasne vyčleniť potrebné prostriedky zo svojho vlastného rozpočtu, či už úsporou alebo presunom z iných oblastí. Tieto tvrdenia však Sulík odmietol. „To nie je tak, že my môžeme ľubovoľné peniaze ľubovoľne použiť, to tak nefunguje,” skonštatoval.

 

Mohlo by vás zaujímať: Podľa ministra hospodárstva Matovič nie je schopný viesť rezort financií. Bude SaS iniciovať jeho odvolanie?

 

img


Ministerstvo hospodárstva už vyplatilo v druhom kole dotácií na nájomné viac ako 49 miliónov eur. Pomoc poskytol takmer 35-tisíc žiadateľom. V prvej vlne štát takýmto spôsobom pomohol viac ako 19 tis. subjektom a vyplatil takmer 40 mil. eur.

 

Ďalší článok: Gastro sektor utrpel ďalšiu "podpásovku". Štát im stopol finančnú pomoc na nájomné

 

Druhé kolo dotácií na nájomné by pritom malo byť posledné. V prípade ďalších obmedzení podnikateľov pre pandémiu už plánovalo ministerstvo hospodárstva postupovať podľa pravidiel univerzálneho odškodňovacieho zákona. Jeho prípravu má v kompetencii rezort financií. Na jeho predstavenie sa stále čaká.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies