Gastro sektor utrpel ďalšiu "podpásovku". Štát im stopol finančnú pomoc na nájomné

NETKY.SK • 17 Máj 2021, 15:00 • 2 min
Gastro sektor utrpel ďalšiu "podpásovku". Štát im stopol finančnú pomoc na nájomné

BRATISLAVA - Iniciatíva Zachráňme gastro! kritizuje ukončenie poskytovania dotácií na nájomné.

slovakia

left justify in out

Ako informovala iniciatíva v tlačovej správe. Odvolávajú sa pritom na vyjadrenia ministerstva hospodárstva SR, ktoré majiteľom gastro prevádzok potvrdilo, že za máj už s finančnou pomocou na nájomné počítať nemajú.

 

Mnohé prevádzky sú naďalej zatvorené

Gastro sektor pritom upozorňuje, že mnohé reštaurácie na Slovensku sú stále zatvorené. Zároveň sa nepredpokladá, že sa čoskoro otvoria hudobné kluby či diskotéky. Situáciu označili ako „ranu pod pás".

 

img

„Mnohé reštaurácie ešte neotvorili, o diskotékach a hudobných kluboch sa nikto ani neodvažuje uvažovať, ale pandémia podľa rezortu hospodárstva už končí. Znamená to, že gastropodnikatelia v postihnutých regiónoch a majitelia hudobných klubov a diskoték sa majú ísť pásť?“ pýta sa hovorca iniciatívy Ján Laš.

 

Sulíkov rezort odkazuje na ministra dopravy

Ako dodal, štát nežiadajú o nič viac ako ostatní podnikatelia, chcú pracovať. „Ale ak máme byť z rozhodnutia vlády zatvorení, áno, chceme adekvátne kompenzácie a pomoc, vrátane pomoci v mesiacoch, keď sa naši zamestnanci nemôžu naplno venovať svojej práci,“ uzavrel Laš.

 

img

Samotné ministerstvo hospodárstva reagovalo, že nerozumie, prečo kritika iniciatívy smeruje primárne na neho. „V prvom rade je potrebné zdôrazniť, že gastrosegment patrí do kompetencie rezortu dopravy, ktorý má na starosti jeho odškodňovanie. Rezort hospodárstva dokáže tomuto segmentu pomôcť len v rámci svojich kompetencií, a teda predovšetkým vyplácaním dotácií na nájomné," zdôraznila hovorkyňa ministerstva Katarína Matejková.

 

Odškodňovací zákon je pripravený
Zároveň pripomenula, že v prípade ďalších obmedzení podnikateľov pre pandémiu plánoval rezort postupovať už podľa pravidiel univerzálneho odškodňovacieho zákona.

 

Ten je navrhnutý tak, aby bolo možné spravodlivo a rovnakým metrom pomôcť postihnutým koronakrízou. Kritérium pomoci je pokles tržieb.

 

Návrh zákona je už pripravený, do kompetencie si ho zobralo ministerstvo financií a rezort hospodárstva podľa Matejkovej verí, že bude čoskoro predstavený verejnosti.

 

Prečítajte si tiež: Vláda schválila ďalšiu pomoc pre gastro sektor a cestovný ruch! Podnikatelia si rozdelia viac ako 37- miliónov eur

 

Rezort podnikateľom prerozdelil milióny eur
Ministerstvo hospodárstva SR vyplatilo v druhom kole dotácií na nájomné už viac ako 49-miliónov eur. Pomoc poskytlo takmer 35-tisíc žiadateľom.

 

Nárok na pomoc majú podnikatelia, ktorí mali z dôvodu štátom prijatých opatrení zatvorené, ale aj tí, ktorí mali obmedzené prevádzky.

 

img

 

Podobne, ako v rámci dotácií na nájomné počas prvej vlny, aj tentoraz sú oprávnenými žiadateľmi o dotáciu nájomcovia, ktorí o peniaze žiadajú prostredníctvom prenajímateľa.

 

Dotáciu možno poskytnúť nájomcovi vo výške, v akej bola poskytnutá zľava z nájomného na základe dohody medzi prenajímateľom a nájomcom, najviac však vo výške 50 % nájomného za obdobie sťaženého užívania.
 

Mohlo by vás zaujímať: Europoslanec Štefanec odporúča pre gastro sektor takúto úľavu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies